Noul iPhone 16 va utiliza tehnologia cipurilor Arm pentru inteligență artificială (AI), scrie Financial Times. Modelul este lansat luni, 9 septembrie, alături de variantele 16 Pro și 16 Max.

iPhone 16 utilizează tehnologia cipurilor Arm pentru AI

iPhone 16 va veni cu noi culori. Totodată, va oferi o amplasare diferită a camerelor de pe spatele smartphone-ului. Lentilele vor fi amplasate vertical, ci nu pe diagonală.

Potrivit ziarului britanic, noul model vine cu cipul A18, care a fost dezvoltat folosind cel mai nou design de cip V9 al Arm. Evenimentul de lansare este organizat la sediul său din Cupertino, California.

telefon mobil iphone
SURSA FOTO: Apple

În cadrul evenimentul, Apple prezintă o serie de noi iPhone-uri și actualizări pentru alte dispozitive și aplicații.

Amintim că gigantul american a semnat un acord cu Arm în septembrie anul trecut care „se extinde dincolo de 2040”.

La rândul ei, compania Arm a anunțat în iulie că cipul său V9 reprezintă 50% din veniturile smartphone-urilor.

Arm deține proprietatea intelectuală din spatele arhitecturii de calcul pentru majoritatea smartphone-urilor

Publicația menționată subliniază că Arm deține proprietatea intelectuală din spatele arhitecturii de calcul pentru majoritatea smartphone-urilor din lume.

Compania nu licențiază tehnologia doar către Apple. Aceasta are mulți alți clienți importanți, precum Nvidia, Qualcomm sau Samsung.

Cei de la Apple utilizează tehnologia Arm în procesul de proiectare a propriilor cipuri personalizate pentru produsele lor.

Apple
SURSA FOTO: Dreamstime

Apple a finanțat o investiție în cipuri Arm

Amintim că cele două companii din SUA au o legătură strânsă. În 1990, Apple s-a asociat cu Acorn Computers și VLSI Technology pentru a fonda o firmă mixtă numită Widelogic Limited.

Ulterior, aceasta a fost redenumită în „Advanced RISC Machines Limited” (n.red. „ARM Holdings”).

La momentul respectiv, Apple a finanțat  o investiție în cipuri Arm. Mai apoi, le-a folosit în lansarea Newton. Este vorba despre un PDA lansat de către compania americană în 1993, care nu a fost înregistrat succes de piață la momentul respectiv.

În timp, Arm a devenit arhitectura dominantă în domeniul cipurilor pentru telefoane mobile. Potrivit producătorilor, beneficiile sunt multiple. Avantajul principal este că oferă un consum redus de energie.

În momentul de față, ARM este deținută de către concernul japonez de tehnologie SoftBank. Acesta este controlat de către miliardarul Masayoshi Son.