Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a trimis Corpul de Control al IGPR Ilfov pentru a efectua verificări la IPJ Ilfov, precum și la Polițiile din Voluntari și Afumați, după ce a ieșit la iveală ce se întâmpla în trei azile de bătrâni din orașul Voluntari.
Conducerea MAI și șefii Poliției Române au decis să trimită specialiști ai Corpului de Control al IGPR Ilfov la IPJ Ilfov și la Polițiile din Voluntari și Afumați, după ce s-a aflat că în trei azile din orașul Voluntari, numite acum „azilele groazei”, bătrânii erau maltratați de către angajații locațiilor. Aceștia erau lăsați fără mâncare și fără medicamente.
În urma dispoziției conducerii MAI și conducerii IGPR, o echipă de control formată din specialiști din cadrul IGPR, sub coordonarea Direcției Control Intern a Poliției Române, a declanșat verificări la nivelul IPJ IF, Poliția Voluntari și Poliția Afumați, au declarat surse judiciare.
Echipa de control va prezenta rezultatele verificărilor în cel mai scurt timp posibil.
Sesizare din oficiu în cazul „azilelor groazei”
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, este contrazis de subalternii săi de la IGPR. După ce reprezentantul Guvernului a spus că ancheta legată de „azilele groazei” se derulează de ani de zile, IGPR a replicat și a anunțat că Poliția s-a sesizat din oficiu pe 16 februarie 2023!
Dacă Predoiu ar fi avut dreptate, polițiștii s-ar fi făcut vinovați de tergiversare, iar IGPR ar fi fost în culpă, în condițiile faptelor grave dezvăluite de investigații.
Așadar, IGPR a pornit ancheta din oficiu în 16 februarie, iar în 4 iulie s-au făcut 31 de percheziții, potrivit instituției. „Cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situația persoanelor vârstnice şi vulnerabile”, a transmis IGPR.
”La data de 16 februarie a.c., polițiștii Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare.
Astfel, imediat, a fost sesizat procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală”, a transmis IGPR vineri seară, pe data de 7 iulie.
Procurorii au stabilit calendarul anchetei
Conform IGPR, poliţiştii au derulat toate activităţile, conform calendarului stabilit de procurorul de caz şi au efectuat toate activităţile investigativ-operative, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.
”În urma tuturor acestor activităţi, la data de 4 iulie 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au organizat o acţiune, în cadrul căreia au fost efectuate 31 de percheziţii domiciliare.
După organizarea acţiunii, procurorii DIICOT au dispus măsura reţinerii, faţă de 24 de persoane şi măsura controlului judiciar, faţă de 2 persoane. Ulterior, în urma prezentării în faţa instanţei de judecată, 4 persoane au fost arestate preventiv, 11 arestate la domiciliu, iar 6 au fost plasate sub control judiciar”, a mai transmis sursa citată.