Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Virgil Popescu a anunțat că Ministerul Energiei a plătit peste 130 de milioane de euro marilor consumatori de energie pentru a trece cu bine această iarnă.
Totodată, el mai preciza că schema de ajutor de stat pentru energointensivi a fost finalizată, iar marii angajatori au primit bani pentru a-și putea susține activitatea.
„Peste 130 milioane de euro plățiți de ministerul Energiei marilor consumatori de energie! Vom trece iarna cu bine. Schema de ajutor de stat pentru energointensivi a fost finalizată, iar marii angajatori au primit bani pentru a-și putea susține activitatea. Așa cum am mai spus prin acest ajutor financiar susținem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajați.
Totodată, prin această schemă evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României. Aș vrea să reamintesc că nu oferim sprijin doar marilor consumatori de energie. De compensare beneficiază și IMM-urile, dar și consumatorii casnici, măsurile fiind prevăzute în legea nr.259/2021. Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a prelungi schema de ajutor de stat prevăzută prin OUG nr. 81 pentru a-i susține în continuare pe energointensivi!”, a scris ministrul.
Referitor la sumele plătite, Virgil Popescu a menționat că suma plătită în anul 2021 sub forma ajutorului de stat aferent anului 2020 este de 637.623.005,82. El a adăugat că în total 33 de societăți au beneficiat de acest ajutor.
„Suma plătită în anul 2021 sub forma ajutorului de stat aferent anului 2020 este de 637.623.005,82 lei echivalentul a 131.819.273,08 Euro, la cursul mediu de referință pentru anul 2020 de 4,8371 lei/Euro;
Numărul total al societăților care au beneficiat de ajutorul de stat conform OUG nr. 81/2019 este de 33, toate cu capital 100% privat, dintre care 12 societăți cu răspundere limitată și 21 societăți pe acțiuni”, a mai scris ministrul.
Câți bani a primit Azomureș
Printre companiile care au primit un astfel de ajutor se numără și Azomureș. Conform surselor noastre, producătorul de îngrășăminte a primit pe 19.10.2021 peste 25 de milioane de lei. Mai exact, producătorul a primit suma de 25679174,33 lei.
De menționat este faptul că urmă cu doar câteva zile, combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.
Totodată, la acel moment, producătorul anunța că se așteaptă ca situația să devină „critică” în primele luni ale anului viitor.
„Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, arată compania din Târgu Mureș într-un comunicat.