fost de aproximativ 160 miliarde lei. Aceasta lichiditate s-a datorat, pe langa unei evolutii normale a vedetelor pietei, unor evenimente importante care au concentrat atentia investitorilor.
Primul: aparitia convocatorului AGA de la Azomures, in care se anunta intentia de majorare a capitalului prin subscriere in numerar la valoarea nominala de 1.000 lei. „Este vorba de o majorare de capital de 1.000 de miliarde de lei. Investitorii au posibilitatea de a subscrie 2,6 actiuni la una detinuta”, spune Ovidiu Vasincu, consultant Certinvest. Piata a reactionat imediat, si joi au fost tranzactionate peste 2,25 milioane de actiuni AZO, pretul crescand de la aproximativ 2.800 lei/actiune in ziua precedenta, la aproximativ 3.800 lei/actiune. Interesul ridicat al investitorilor poate fi explicat de pretul de 1.000 de lei la care se face subscrierea, in conditiile in care titlurile AZO nu au coborat sub 2.000 lei/actiune in ultimul an. „In mod normal, majorarile in numerar se fac la valoarea contabila, insa in cazul de fata fiind vorba de o majorare in cadrul procesului de privatizare, exista o ordonanta care prevede efectuarea ei la valoarea nominala”, explica Vasincu.
Joi, limita de variatie de 15% nu s-a mai aplicat pentru actiunile Azomures, piata fiind lasata libera. Dupa ziua de joi, pretul s-a stabilizat in jurul valorii de 3.650 lei/actiune, analistii prevazand pentru zilele urmatoare doar o usoara crestere a pretului cu 100-200 lei. „Personal, nu vad pretul actiunilor Azomures depasind valoarea de 3.800-3.850 lei/actiune. Chiar daca rentabilitatea este destul de ridicata si la 4.000 lei/actiune, faptul ca in sedinta de tranzactionare de joi cand piata a fost libera, pretul nu a depasit 4.050 lei, cred ca arata ca piata s-a stabilizat in aceasta zona”, spune Ovidiu Vasincu.
Majorarea de capital de la Impact, tot cu subscriere in numerar, a fost al doilea eveniment care a atras atentia investitorilor. De data asta, prima de emisiune a fost de 2.014 lei. Practic, daca societatea va inregistra si majorarea in curs, se vor putea subscrie 16,5 actiuni la 100 detinute, la valoarea de 2.014 lei. Analistii incep insa sa fie din ce in ce mai circumspecti atunci cand dau sfaturi investitorilor interesati de titlurile IMP. „Chiar daca majorarile de capital anterioare au reprezentat succese, de acum inainte trebuie urmarite cu mare atentie raportarile companiei la trei si sase luni. Societatea trebuie urmarita in primul rand datorita gradului sau ridicat de indatorare. Totusi, Impact s-a indatorat pentru a achizitiona noi terenuri, iar valoarea acestora este in continua crestere in Romania, piata imobiliara fiind in expansiune”, explica Ovidiu Vasincu.
In a doua sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute, ceea ce a atras atentia majoritatii investitorilor a fost valoarea tranzactiilor de peste 20 miliarde lei inregistrata la societatea Eforie, fiind tranzactionate aproximativ 10% din actiunile companiei. Pretul unei actiuni EFO a urcat cu 275 lei pe actiune, incheind ziua de marti la valoarea de 2.875 lei/actiune. De fapt, a fost vorba de vanzarea de catre SIF 3 a unui pachet de 9,97% din actiunile societatii. Surse din piata ne-au declarat ca in rolul cumparatorului s-a aflat un fond de investitii strain. „Decizia SIF Transilvania de a vinde acest pachet se pare ca face parte dintr-o strategie de a vinde parti din participatiile de peste 90% pe care le detine, pentru a nu fi obligata sa faca oferte publice de delistare”, ne-au declarat aceleasi surse.
Ziua de vineri a fost destul de importanta pentru investitorii interesati de SNP Petrom, fiind ultima zi in care cei interesati puteau achizitiona caietul de sarcini in vederea participarii la privatizare. Chiar daca unii analisti cred ca acesta nu este un eveniment de natura a influenta drastic evolutia pretului actiunilor SNP, multi dintre investitori au privit cu un ochi spre ecranul de tranzactionare si cu unul la stirile privind companiile care au cumparat caietul de sarcini. „Piata de la noi este destul de sensibila in cazul unor astfel de manifestari, mai ales cand este vorba de intentii de privatizare”, crede Vasincu. Dupa parerea acestuia, in cazul in care in cursa pentru privatizare se vor inscrie cat mai multe societati importante, piata va reactiona cu siguranta pozitiv, iar pretul actiunilor SNP se va aprecia. In caz contrar, se va stabiliza in jurul valorii de 1.380 -1.400 lei/actiune.
LNM Ispat a majorat de la 10.000 la 14.000 lei pretul pe care il ofera pentru o actiune Sidex, in cadrul unei oferte publice de inchidere care viza un pachet de aproximativ 8%. Imediat dupa ce SIF 2 a dat semne de interes pentru noua oferta, pretul actiunilor SIF 2 a crescut pana la 2.550 lei, intrand pe un fagas normal.
Azomures, tentatia saptamanii la Bursa de Valorir
25 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 25 septembrie 2003, 15:00
fost de aproximativ 160 miliarde lei. Aceasta lichiditate s-a datorat, pe langa unei evolutii normale a vedetelor pietei, unor evenimente importante care au concentrat atentia investitorilor. Primul: aparitia convocatorului AGA de la Azomures, in care se anunta intentia de majorare a capitalului prin subscriere in numerar la valoarea nominala de 1.000 lei. "Este vorba de o majorare de capital de 1.000 de miliarde de lei. Investitorii au posibilitatea de a subscrie 2,6 actiuni la una detinuta", s
Etichete: arhiva,
leu
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook