Compania spaniolă investitii Azora, cu o capitalizare de peste trei miliarde de euro, tatoneaza piata imobiliara autohtona pentru identificarea de oportunitati, fiind pregatita sa injecteze in piata din Romania si cea din Polonia 1,2 miliarde de euro.
 
Investitiile se vor face prin intermediul Azora Europa, o companie specializată în investiţii imobiliare în Europa Centrală şi de Est, având un capital social de 252 milioane de euro. Organizată ca societate de administrare de investiţii, Azora Europa are un acţionariat echilibrat – fără deţineri individuale ce depăşesc 10 % – format din fonduri de pensii, bănci şi investitori particulari.

Azora Europa va investi în următorii cinci ani circa 1,2 miliarde de euro în Polonia şi România. Compania va dezvolta cu precădere proiecte rezidenţiale constând din locuinţe accesibile, destinate clasei cu venituri medii. De asemenea, managerii companiei nu exclud dezvoltarea de proiecte de birouri, parcuri industriale sau spaţii comerciale.

Societatea va dezvolta singura, dar, potrivit reprezentantilor este deschisă si la asocieri cu dezvoltatorii locali, prin achiziţionarea de proiecte aflate în diverse stadii de dezvoltare, crearea de noi parteneriate sau achiziţionarea de pachete de acţiuni în societăţi existente.

De altfel, Azora a încheiat deja partneriate strategice în Polonia pentru 8 proiecte in valoare de 200 milioane de euro. In România compania evaluaza parteneriatele şi potenţialele proiecte, fiind deschisa colaborarii atat cu dezvoltatori autohtoni cat si cu cei internationali.

Fondatorii grupului sunt spaniolii Concha Osacar şi Fernando Gumuzio, care au participat si la iniţierea si dezvoltarea primului fond de investiţii imobiliare din Spania.

Sursa: Azora