Apar circa 1 milion de cazuri noi COVID-19 în SUA, spun experţii. Cifrele oficiale prezentate de autorităţi sunt însă mult mai mici

În mai puțin de două luni, BA.5 a depășit celelalte subvariante ale Omicron, devenind astfel subvarianta dominantă a COVID-19 în Statele Unite ale Americii. De exemplu, numai săptămâna trecută, această subvariantă a provocat aproape 2 din 3 noi infecții cu COVID-19, conform celor mai recente date de la CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor – o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA).

A fost demonstrat cât de rezistentă este subvariantă BA.5, după ce au fost analizați anticorpii din sângele persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 și anticorpii din sângele oamenilor vindecați. Aparent, oamenii care au fost infectați recent cu Sars-Cov-2 sunt vulnerabili la această subvariantă.

„Nu avem informații despre severitatea clinică a BA.4 și BA.5 în comparație cu celelalte subvariante ale noastre Omicron. Dar știm că este mai transmisibil și atacă mai puternic sistemul imunitar. Persoanele cu infecție anterioară, chiar și cu BA.1 și BA.2, sunt probabil încă expuse riscului de BA.4 sau BA.5”, a explicat dr. Rochelle Walensky, directorul general al CDC, prezent la un briefing susținut marți la Casa Albă, relatează CNN.

Potrivit lui Ali Mokdad, profesor universitar de Științe ale Sănătății din cadrul Universității din Washington, numărul oficial de cazuri (circa 110.000 de cazuri noi pe zi) reprezintă doar o parte din adevăratul impact al bolii.

„Estimăm că la fiecare caz raportat există 7 neraportate”, a scris într-un e-mail Ali Mokdad, în contextul în care, acum, majoritatea cetățenilor americani se testează singuri acasă.

OMS: Pandemia „nu este nici pe departe încheiată”

Alți experți medicali sunt de părere că noul val al pandemiei ar putea fi 10 ori mai mare față de ce se raportează acum.

Sunt probabil aproape un milion de cazuri noi pe zi. Acesta este valul complet BA.5 pe care îl trăim în această vară. De fapt, arată mai rău în statele din sud, la fel ca în 2020, la fel ca în 2021”, a declarat luni dr. Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină din Houston.

Deși vaccinurile și tratamentele au redus riscul de deces cauzate de COVID-19, zilnic, circa 350 de oameni mor din cauza infectării cu Sars-Cov-2. În plus, cazurile zilnice de spitalizare sunt în creștere în Statele Unite ale Americii. Numărul de pacienți care au nevoie de Terapie Intensivă a crescut cu aproximativ 23% în ultimele două săptămâni.

„Este inacceptabil. Este prea mare acest număr”, a spus dr. Ashish Jha, coordonatorul echipei de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă.

„Sunt îngrijorat că infectările de Covid-19 continuă să crească, punând și mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate și a angajaților din sănătate. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendința de creștere a numărului de decese”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Potrivit spuselor sale, pandemia „nu este nici pe departe încheiată”.

Potrivit sursei citate anterior, virusul încă se răspândește și aduce noi mutații într-un ritm mai rapid decât se pot îmbunătăți vaccinurile împotriva COVID-19. Din această cauză, dr. Anthony Fauci, directorul general al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, le-a recomandat cetățenilor americani să folosească toate măsurile de protecție necesare pentru a opri răspândirea virusului, inclusiv masca de protecție, buna ventilare a spațiilor închise și distanțarea socială.

„Trebuie să menținem nivelurile de virus la cel mai scăzut nivel posibil, iar aceasta este cea mai bună apărare a noastră. Dacă un virus nu se răspândește, sunt mai puine șanse de a apărea noi variante”, a explicat dr. Anthony Fauci.