Desi initial a fost vorba despre constituirea unei asociatii separate in afara BAAR, sub numele de Biroul roman Carte Verde ideea a fost abandonata, pentru ca BAAR ar fi ramas fara obiectul muncii. Din 1995, data infiintarii, si pana astazi, BAAR nu a facut altceva decat sa emita documente de asigurare Carte Verde si sa gestioneze daunele produse. Cea mai importanta atributie si singura care ii lipsea in raport cu celelalte Birouri Carte Verde din Conventia de la Londra era cea de Birou platitor. Cand a aparut problema platii datoriilor pe care companiile romanesti le-au acumulat la societatile de asigurari straine corespondente, oficialii BAAR au ridicat neputinciosi din umeri „Nu putem decat sa le retragem autorizatia de a emite Carte Verde, nu insa sa si platim in locul lor” declarau acestia.
Drept urmare, Romania, ca tara semnatara a Conventiei de la Londra, a fost in cel putin doua randuri in pericol de a fi exclusa din acest organism. Prima data in 1997, la reclamatia Biroului german si a doua oara anul acesta, cand Biroul maghiar a sesizat conducerea de la Londra asupra datoriilor mari acumulate de Romania. Daca cu patru ani in urma, Metropol era compania cu cele mai mari datorii, anul acesta i s-a mai adaugat una, respectiv Grup As.
BAAR este autonoma si nu prea
Constituirea Biroului Carte Verde (chiar daca nu ca organism separat de BAAR) a avut in vedere tocmai rezolvarea acestor probleme. Conform statutului, cei 11 membri ramasi dupa excluderea companiilor de mai sus vor contribui cu o suma la formarea unui fond de garantie din care vor fi acoperite datoriile externe pe acest tip de asigurare. Desi cuantumul contributiei va fi decis intr-o sedinta viitoare, prima propunere a fost de 50.000 USD/ companie, ceea ce inseamna un total de 550.000USD. Pe masura ce din fond vor fi achitate diverse sume, companiile vor contribui la refacerea acestuia cu un procent din primele incasate. Desi declarat autonom, noul organism are un statut oarecum ciudat „Nu suntem subordonati Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) dar avem nevoie de avizul Comisiei pentru a putea functiona. Pe de alta parte, rezolvarea oricaror probleme legate de Cartea Verde (excluderi sau primiri de membri, de pilda) este de competenta noastra si nu de cea a CSA” spune Maria Bugeanu, secretarul general al BAAR.
Conducerea noului BAAR (Comitetul de directie)a fost incredintata reprezentantilor a cinci companii, Allianz Tiriac, Omniasig, Asirom, Ardaf, acestea fiind de altfel si primele in topul companiilor de asigurari generale si in cel al incasarilor pe Carte Verde.
Situatia celor doua companii excluse din BAAR nu este nici ea foarte roza. „Datorita unui volum foarte mare de fraude savarsite de persoane implicate in accidente de circulatie, Grup As a inregistrat o serie de intarzieri la plata fata de Biroul maghiar. In vederea solutionarii acestor probleme am avut intalniri atat la Bucuresti, cat si la Budapesta si am stabilit o strategie comuna de contracarare a acestui fenomen, precum si o esalonare a platilor restante”, se spune intr-un comunicat al companiei semnat de directorul de marketing Ionel Calota.
Pentru a putea reintra in BAAR si a redobandi autorizatia de practicare a asigurarii Carte Verde, Metropol si Grup As vor trebui sa -si achite in primul rand toate datoriile restante. „Daca nu o vor face vom fi nevoiti sa platim noi din fondul ce urmeaza a fi constituit, dupa care BAAR va cauta o modalitate de a-si recupera banii. Nu vreau sa se inteleaga faptul ca avem ceva cu cele doua societati, ele pot fi reprimite oricand, daca indeplinesc conditiile cerute” declara Maria Bugeanu.
Stiri
Conferinta Nationala a Asiguratorilor
In perioada 28-30 noiembrie, se va desfasura prima Conferinta nationala a companiilor de asigurari, sub organizarea UNSAR. Prin problematica ce va fi abordata, conferinta reprezinta un eveniment important pentru piata de profil. Printre temele ce vor fi abordate se numara :
– deductibilitatea primelor de asigurare (de ce nu este recunoscuta de Ministerul Finantelor?)
– asigurarea obligatorie a locuintei
– protectia consumatorului -rolul organismului de supraveghere
– Institutul de asigurari – ridicarea nivelului educational in domeniul asigurarilor
– modificari legislative conform directivelor UE
– profesionalismul in asigurari
– produse integrate – actualitate si perspective
In cadrul lucrarilor conferintei va fi de asemenea prezentat Raportul anual al Comisiei de Supraveghere privind piata asigurarilor si Norme privind aplicarea Legii nr. 32/2000. Printre participantii care au confirmat prezenta se numara, pe langa reprezentantii CSA, si companiile de asigurari membre UNSAR, reprezentanti ai ministerelor si Bancilor Comerciale (Asociatia Romana a Bancilor), membri ai Uniunii Nationale a Societatilor de Consultanta si Intermediere in Asigurari (UNSICAR)
Garanta ar putea fuziona cu Alpha Insurance
Recenta fuziune din Grecia intre Alpha Bank si Banca Nationala a Greciei (NBG) ar putea avea efecte si pe piata romaneasca a asigurarilor. Actionarul majoritar al companiei Garanta este asiguratorul grec Ethniki, iar acesta face parte din grupul NBG. Pe de alta parte, anul acesta, pe piata asigurarilor a fost inregistrata Alpha Insurance, o captiva a Alpha Bank. In aceste conditii este de asteptat ca urmand exemplul firmelor mama din Grecia, Garanta si Alpha Insurance sa fuzioneze in viitorul apropiat. Contactata pentru a oferi detalii Daniela Grigore, directorul general adjunct al Garanta n-a exclus aceasta posibilitate, declarand insa ca oficial fuziunea n-a fost anuntata inca.
Companii autorizate sa emita carte verde
Asirom
Allianz Tiriac
Astra
Omniasig
Ardaf
APR
Unita
Asirag
Interamerican
Atlassib
Asitrans