Miliardarul Andrej Babis a avut şi în trecut dispute cu echipa managerială de la CEZ însă, în condiţiile în care partidul său ANO conduce în sondaje înaintea alegerilor de sâmbătă, ar putea avea în curând puterea de a demite echipa managerială pe care o consideră responsabilă de orientarea CEZ într-o direcţie greşită.
"Faptul că CEZ este în afara controlului său şi că nu are putere de decizie la această companie, îl deranjează. În calitate de cel mai mare om de afaceri din Cehia, pur şi simplu vrea ca CEZ să fie sub controlul său", susţine Jiri Pehe, analist politic şi director la New York University din Praga.
Grupul de utilităţi CEZ este controlat în proporţie de 70% de stat şi cu o capitalizare de 11,3 miliarde de dolari este cea mai mare companie listată din Cehia. În aceste condiţii, CEZ a jucat un rol important în politica cehă. Compania este o puşculiţă pentru Guvernul de la Praga, plătind cele mai mari dividende la bugetul statului dintre companiile de stat iar investiţiile sale reprezintă comenzi importante pentru mulţi furnizori din Cehia. Directorul său executiv, Daniel Benes, conduce CEZ din 2011 iar contractul său mai are patru ani până când se va încheia. Sprijinul de care s-a bucurat Daniel Benes din partea precedenţilor premieri se va încheia dacă Babis va prelua puterea la alegerile de sâmbătă.
Un miliardar cu afaceri în diferite sectoare, Andrej Babis susţine că CEZ are prea multă influenţă asupra partidelor politice. "După părerea mea, o firmă de stat nu poate conduce toate partidele politice şi nu poate fi o puşculiţă pentru politicieni", a declarat Babis pentru revista Tyden.
În calitate de ministru de Finanţe al Cehiei, în perioada ianuarie 2014-mai 2017, Babis a avut numeroase dispute cu echipa managerială de la CEZ dar nu a avut suficientă putere pentru a face schimbări semnificative. În calitate de prim-ministru va avea mai multă putere şi ar putea modifica componenţa Consiliului de Supraveghere care numeşte echipa managerială.
În ultimul an, Babis a criticat reducerea dividendelor plătite de CEZ, o posibilă vânzare a unei termocentrale şi o propunere vizând separarea CEZ de activele sale din domeniul distribuţiei şi regenerabilelor. De asemenea, Babis susţine că profitul generat de CEZ îi permite companiei să finanţeze singură construcţia de noi reactoare nucleare, fără sprijinul statului.
Michal Snobr, un investitor de durată la CEZ în calitate de reprezentant al unui grup care deţine 1% din acţiunile companiei, a declarat că se aşteaptă ca lucrurile să se schimbe după alegeri. "Având în vedere modul în care Babis prezintă lucrurile, este posibil să aibă loc schimbări în conducerea CEZ", a spus Michal Snobr, apreciind că o separare a CEZ de activele din domeniul distribuţiei şi regenerabilelor ar trebui realizată având în vedere valorile mari pentru operaţiunile reglementate.
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.
AGERPRES