Subiectele la BAC de la Limba și Literatura Română au fost aceleași la profilul real și la profilul uman. Singura diferență a fost la subiectul al III-lea, unde a picat comedia, însă cerința a fost diferită.
BAC 2020. Cum se rezolvau subiectele la Limba și Literatura Română
Absolvenții de la profilul uman au avut ca subiect „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată”, în timp ce absolvenții profilului real au avut „particularitățile unei comedii studiate”.
BAC 2020. Cum se rezolvau subiectele la Limba și Literatura Română
La primul subiect elevii de la real au avut, la punctul A, un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu”, iar la punctul B să redacteze un text argumentativ dacă mass-media contribuie la crearea imaginii unei persoane publice. La subiectul al II-lea la examenul de Bacalaureat la Limba Română elevii de la real au avut un text din Ion Agârbiceanu, Arhanghelii, conform subiecte.edu.ro/2020/bacalaureat/Subiecte_si_bareme/.
La al treilea subiect, elevii de la profilul real au avut de prezentat „particularitățile unei comedii studiate”.
„Formula de la subiectul I e deja obișnuită. Apare chiar în primul enunț. 38 de ani s-au scurs de atunci. O variantă de răspuns ar fi au trecut, referindu-ne la anii care au trecut.
Aceste detalii de la sub punctul doi apar în al doilea paragraf. Putem spune că aspectul vestimentar al lui G. Călinescu consta în basca de modă franțuzească. Obiect vestimentar care ieșea în evidență atunci.
Precizați starea de spirit a elevilor când G. Călinescu îl înlocuia pe profesorul de istorie. În al IV-lea paragraf acel lucru. Starea de spirit a elevilor era una de bucurie, iar secvența semnificativă ar fi: atunci venea în clasa, spre bucuria noastră.
Cum rămâne în memoria elevilor săi? Nu este clar formulat în text răspunsul, dar pentru că avem o recurență și o referire la tinerețea lui eternă o variantă de răspuns ar fi fost tocmai acest lucru. Era o figură rară, a eternei tinereți. Expira o siguranță de sine.
La utimul exercițiu aflăm despre G. Călinescu că era o persoană modestă. A venit din Occident unde și-a făcut studiile. Locuia într-o casă de margine. Era un profesor care își făcea meseria cu dedicare, dar nu-și afișa inteligența decât în sala de clasă”, a explicat Maria Melente, conform libertatea.ro.