Aproape 335.000 de elevi ar fi trebuit să susţină examenul de bacalaureat anul acesta, însă îÎn săli, la proba de limba română, au doar jumătate. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara atunci că nu îşi explică situaţia şi că va evalua situaţia şi asigura că nu va renunţa la camerele de supraveghere din sălile de examen. Cert este însă că aceşti elevi au pierdut din start şansa de a promova examenul din sesiunea de vară şi că ne vom confrunta din nou cu o promovabilitate redusă la acest examen. Chiar dacă nu s-au prezentat la această probă, elevii se pot prezenta la restul, pentru a avea mai puţine probe de susţinut la următoarea sesiune de bacalaureat.
Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este de 43,04% faţă de 44,47% cât a fost anul trecut, a anunţat, duminică ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Alba, Iaşi şi Brasov, fruntaşe
Judeţele fruntaşe din acest an, cu promovabilitate între 50% şi 59% sunt Brăila, Sibiu, Iaşi, Buzău, Cluj şi Bihor.
Cele cu promovabilitate între 40% şi 49% sunt, Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţ, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Suceava, Tulcea, Timiş, Vrancea şi Vaslui.
Urmează judeţele în care promovabilitatea este cuprinsă între 30% şi 39%: Arad, Bucureşti, Botoşani, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Satu Mare şi Vâlcea
Cea mai mică promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Ilfov, de 15,10%, mai mică cu circa 9% decât anul trecut. în Olt (29,80%) şi Teleorman (29,09%).
"Acest lucru este consecinţa desfiinţării în 2009 de către actualul ministru al Educaţiei, doamna Andronescu, a învăţământului profesional, învăţământ profesional pe care eu l-am reintrodus începând cu 2012-2013. Fireşte, elevii nemaiputând să meargă la învăţământul profesional au fost orientaţi înspre liceu, un drum care nu era al lor, s-au regăsit anul acesta la Bacalaureat, cu eşecul pe care îl vedem", crede Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, acum consilier prezidenţial pe educaţie.
Potrivit Agerpres, Funeriu mai spune că acest lucru va avea un impact asupra ”universităţilor slabe, în special cele private”, pentru că acestea nu vor mai avea studenţi.