"Bacalaureatul din anul 2012 aş putea spune că a fost o crimă cu premeditare făcută de fosta conducere a Ministerului Educaţiei. După cel din 2011 când au văzut că foarte mulţi absolvenţi de la rutele tehnologice nu au promovat examenul de bacalaureat, ministerul trebuia să ia măsuri în acest sens", a spus secretarul de stat pentru educaţie.
Acesta a mai adăugat că nu este normal ca la matematică, unde elevii rutelor tehnologice au mult mai puţine ore de curs spre deosebire de cei de la ruta teoretică, să fie acelaşi tip de examen, aceleaşi subiecte. Eu când am văzut subiectele de matematică am declarat clar că doar 30% dintre absolvenţii liceelor tehnologice vor promova examenul de matematică", a spus Fedorca.
"Anul viitor putem garanta că examenul de bacalaureat va fi diferenţiat, vor fi două-trei variante de examen elaborate toate în urma acestor discuţii. Elevii care trec acum în clasa a XII-a vor fi şti până la începutul anului şcolar ce tip de examen de bacalaureat vor susţine", a mai spus secretarul de stat.
Ce specialişti produc liceele româneşti
Specializările tehnice care pot fi studiate la liceele din România sunt: electronică automatizări, electric, energetic, informatică, mecanică, electromecanică, – producție media,tehnici poligrafice, transporturi, fabricarea produselor din lemn, construcții, instalații și lucrări publice, materiale de construcții, industrie textilă și pielărie, chimie industrială, transporturi, metalurgie, minier, petrol și gaze.
Cele care ţin de profilul "servicii" includ domeniile turism și alimentație,economic, comerț, estetica și igiena corpului omenesc, sănătate și asistență pedagogică. În cadrul profilului de resurse naturale și protecția mediului, elevii pot studia în domeniile industrie alimentară, agricultură, silvicultură şi protecția mediului.