Bacalaureat 2022. Luni, 6 mai a început prima sesiune din acest an a examenului național de Bacalaureat 2022, care continuă miercuri, 8 iunie cu evaluarea competenţelor digitale şi a celor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
Menționăm faptul că potrivit datelor publicat de Ministerul Educației, numărul celor înscriși la Bacalaureat 2022 este cel mai mic din ultimii 30 de ani. Mai exact, sursa citată susține că doar 126.454 de absolvenţi de liceu, dintre care 111.329 sunt din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare s-au înscris pentru a susţine probele.
În ceea ce privește programul probelor de evaluare a competenţelor, acestea au loc astfel:
- 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
- 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
- 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competenţelor digitale;
- 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Reguli pentru elevii înscriși la Bacalaureat 2022
Referitor la modul în care se realizează evaluarea competențelor, potrivit Ministerului Educației, fiecare candidat este examinat de doi profesori. Unul dintre ei trebuie să fie cadru didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeași specialitate, din unitatea de învăţământ.
În cazul în care în unitatea de învățământ respectivă nu există cadre didactice de specialitate, atunci, acestea pot fi desemnate în comisia de Bacalaureat 2022 de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli, a precizat Ministerul Educaţiei.
În ceea ce privește rezultatele, spre deosebire de probele scrise de la Bacalaureat 2022, la probele de evaluare a competențelor, acestea se dau prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.
În același timp, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.
Când încep probele scrise la Bacalaureat 2022?
Ministerul Educației precizează că în situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Toate probele susținute ele elevi sunt monitorizate audio-video, iar aceștia nu au voie în sălile de examen cu manuale sau dicționare, ori telefoane mobile. Cei care nu respectă aceste reguli vor fi eliminați din examen, mai arată sursa citată.
În ceea ce privește probele scrise de la examenul de Bacalaureat 2022, acestea încep de abia la data de 20 iunie. Primul examen susținut de elevi este cel la Limba şi literatura română. Urmează apoi proba obligatorie a profilului, care este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura pe 23 iunie.
Afișarea rezultatelor ar urma să fie făcută pe 27 iunie până la ora 12,00, iar pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.