Bacalaureat 2024. Cum se calculează media la BAC 2024

Bacalaureat 2024. Metodologia de susținere a bacalaureatului pentru 2024 prevede că, pentru a promova, liceenii trebuie să susțină toate probele examenului de bacalaureat și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise, iar media finală să fie minimum 6. În același document se precizează și ce se întâmplă în cazul în care un candidat obține media generală 5,99, potrivit Digi24.

Lucrările scrise sunt corectate digitalizat. Elevii vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final, acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările, care sunt anonimizate, vor fi încărcate pe o platformă și trimise aleator către doi profesori evaluatori. În cazul în care diferența dintre notele acordate de ei este mai mare de 1 punct, se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării. După finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 note. Media rezultată reprezintă nota finală.

Cum se calculează media la BAC

După finalizarea acestei etape, pentru fiecare candidat care a obținut cel puțin nota 5 la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat. Aceasta se determină ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la fiecare probă.

Conform metodologiei, media generală de bacalaureat nu se calculează pentru candidații care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminați de la o probă.

Examenul de bacalaureat este considerat promovat de liceenii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au participat la toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, precum și o medie de cel puțin 6 la probele scrise.

Un candidat care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale este considerat că nu a susținut proba respectivă.

Elevii trebuie să obțină media 6

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, și reprezintă media generală. Pentru candidații care obțin media generală de 5,99, aceasta se rotunjește la 6,00.

Candidații care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condițiile menționate, precum și cei care nu s-au prezentat la toate probele de examen sau au fost eliminați din sala de examen, sunt declarați respinși.

Cei care sunt prinși fraudând sau încercând să fraudeze o probă din cadrul examenului de bacalaureat nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”. Aceștia nu pot beneficia de recunoașterea notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale în sesiunile următoare. Se consideră că acești candidați nu au promovat examenul de bacalaureat.