Bacalaureat 2025. Proba de competențe lingvistice la limba română

Bacalaureat 2025. Luna ianuarie marchează începutul examenelor de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a, cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acestea reprezintă o etapă esențială în procesul de certificare a cunoștințelor acumulate pe parcursul anilor de liceu.

elevi, studenti
SURSA FOTO: Dreamstime

Bacalaureat 2025. Calendarul probelor de competențe

Prima etapă a examenului de Bacalaureat este proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, programată între 27 și 29 ianuarie. Aceasta este urmată, între 29 și 31 ianuarie, de proba de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care aparțin minorităților naționale.

Între 3 și 5 februarie, candidații vor susține proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, esențială pentru viitorul academic și profesional al elevilor. Ultima probă, cea de competențe digitale, va avea loc în perioada 5 – 7 februarie.

Mesajul ministrului Educației

Înaintea începerii probelor, ministrul Educației, Daniel David, a transmis un mesaj de încurajare pentru elevi, părinți și cadre didactice. Acesta a subliniat că metodologia a fost elaborată anul trecut și nu a fost modificată pentru a asigura stabilitate și predictibilitate în procesul de examinare.

„Să nu vă temeți de propriile emoții, dar nici nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul. Doar fiți curajoși și încrezători și dați tot ce aveți mai bun”, le-a transmis el elevilor.

De asemenea, ministrul i-a sfătuit pe părinți să ofere sprijin și înțelegere elevilor, fără a pune presiune asupra lor, iar profesorii au fost îndemnați să se adapteze noii metodologii, pentru binele elevilor.

Probele scrise și afișarea rezultatelor

După finalizarea probelor de competențe, Bacalaureatul va continua cu probele scrise, programate între 10 și 16 iunie:

  • 10 iunie: Limba și literatura română;
  • 11 iunie: Proba obligatorie a profilului;
  • 13 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării;
  • 16 iunie: Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate pe 20 iunie, urmate de perioada de contestații între 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie.

Bacalaureat 2025. Program proces evaluare a competențelor lingvistice

Procesul de evaluare a competențelor lingvistice și digitale pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a va fi organizat conform unui program stabilit, astfel încât să nu afecteze desfășurarea activității didactice obișnuite.

Probele de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română (Proba A), cele de comunicare orală în limba maternă (Proba B) și competențele digitale (Proba D) vor avea loc începând cu ora 13:00, după finalizarea programului școlar al elevilor de clasa a XII-a.

Pentru unitățile de învățământ unde programul elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a este stabilit în a doua parte a zilei, evaluarea competențelor pentru probele A, B și D va fi organizată începând cu ora 9:00, anterior desfășurării cursurilor.

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (Proba C) se va desfășura în două etape distincte:

  • 03 februarie 2025, începând cu ora 8:30 – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă.
  • 04 – 05 februarie 2025, începând cu ora 13:00 – proba orală, după finalizarea programului școlar al elevilor de clasa a XII-a.

Dacă programul elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a este stabilit în a doua parte a zilei, evaluarea competențelor pentru proba orală a probei C se va organiza începând cu ora 9:00, anterior desfășurării cursurilor.

admitere, liceu
SURSA FOTO: Dreamstime

Ajustarea programului școlar

Pentru a permite desfășurarea probei C în data de 03 februarie 2025, programul școlar obișnuit va începe la ora 10:30. În unitățile de învățământ organizate în două schimburi, programul claselor de după-amiază va fi ajustat corespunzător.

Conducerea unităților de învățământ va lua toate măsurile necesare pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen, acolo unde este necesar, conform directivelor emise de Ministerul Educației.