Bacalaureat 2025: Noi reguli pentru organizarea probelor de competențe
Examenul de Bacalaureat 2025 va începe pe 27 ianuarie, cu probele de competențe lingvistice și digitale, o premieră pentru sistemul educațional românesc, întrucât acestea vor fi susținute în timpul anului școlar.
Această schimbare ar putea afecta desfășurarea cursurilor pentru celelalte clase, iar Ministerul Educației a venit cu un set de recomandări pentru a minimiza impactul asupra activităților școlare.
Calendarul examenului
Elevii de clasa a XII-a vor participa la patru probe de competențe, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025. Iată detaliile calendarului:
- 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)
- 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B)
- 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C)
- 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale (proba D)
Aceste probe vor avea loc înainte de probele scrise tradiționale, care se vor desfășura în luna iunie.
Cum vor fi afectate cursurile?
Probele de competențe vor avea loc într-un interval mai scurt decât în anii anteriori, ceea ce ar putea perturba programul școlar al elevilor din alte clase. Însă, Ministerul Educației a asigurat că școlile vor primi recomandări pentru organizarea probelor, astfel încât programul zilnic să fie cât mai puțin afectat. Sorin Ion, secretarul de stat al Ministerului Educației, a menționat că va exista flexibilitate în organizarea acestora, în funcție de structura orarului fiecărei unități de învățământ.
„De exemplu, elevii pot veni la cursuri după-amiază și pot susține probele dimineața, iar în cazul în care liceul învață în două schimburi, programul va fi ajustat pentru a derula cât mai puțin cursurile obișnuite”, a explicat Sorin Ion.
De ce s-au mutat probele de competențe în timpul anului școlar?
Aceasta este pentru prima dată când examenele de competențe vor avea loc în timpul anului școlar, iar această decizie a fost susținută de fostul ministru a Educației, Ligia Deca.
Ea a argumentat că mutarea probelor a fost necesară pentru a evita ca elevii să susțină examenul în timpul verii, când temperaturile ridicate ar putea afecta performanța acestora.
Ce urmează după probele de competențe?
După încheierea probelor orale și digitale, examenul de Bacalaureat va continua cu probele scrise, conform calendarului oficial al Ministerului Educației:
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română (proba E.a)
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului (proba E.c)
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării (proba E.d)
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă (proba E.b)
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale