Prima sesiune a examenului de Bacalaureat continuă joi, 4 iulie 2024, cu proba la alegere a profilului și specializării, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.
Pentru această probă, elevii au ales, în funcție de filieră, profil și specializare, una dintre următoarele 10 discipline:
- Biologie,
- Chimie,
- Fizică,
- Economie,
- Filosofie,
- Geografie,
- Informatică,
- Logică, argumentare și comunicare,
- Sociologie
- Psihologie.
Subiectele și baremul urmează să fie publicate în cursul zilei de joi pe pagina special destinată de pe site-ul Ministerului Educaţiei, Edu.ro.
Vineri, elevii din toate filierele, profilurile și specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale vor susține proba de Limba și literatura maternă.
Peste 134.000 de elevi participă la această sesiune a examenului de BAC 2024
Conform datelor transmise de comisiile județene și de comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să participe la această sesiune a examenului de Bacalaureat. Aceștia vor susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.
Probele la BAC 2024 încep la ora 9:00. Accesul elevilor în săli este permis pe baza unui act de identitate valid până la ora 8:30.
Pentru redactarea lucrării scrise și rezolvarea subiectelor sunt alocate trei ore. Ele sunt calculate din momentul în care distribuirea subiectelor s-a încheiat în sala de examen. Candidații la BAC 2024 care au primit aprobarea comisiilor județene beneficiază de o prelungire de cel mult două ore. Acest lucru este stabilit conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Interdicția aplicată tuturor celor care dau Bacalaureatul
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum:
- ghiozdane,
- rucsacuri,
- sacoșe
- poșete,
- a oricărui mijloc electronic de calcul, stocare de informații sau comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe sau însemnări.
Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul. Ei nu au voie să transmită sau să schimbe foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare.
Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen. Acest lucru se va întâmpla indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de ei sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Sancțiunea e valabilă indiferent dacă au primit sau au transmis materialele interzise. Ca urmare, acești candidați nu vor avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Pe durata desfășurării probelor la BAC 2024, toate sălile de examen vor fi supravegheate audio-video.
Când se afișează rezultatele
Afișarea primelor rezultate la BAC 2024 (atât în centrele de examen, cât și online) este programată pentru data de 8 iulie, până la ora 12:00.
Contestațiile la bacalaureat pot fi depuse sau transmise în aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 12 iulie, atât în centrele de examen, cât și online. Rezultatele vor fi publicate prin anonimizarea numelui și prenumelui candidatului (folosind coduri).
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:
- să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- să susțină toate probele scrise
- să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- să obțină cel puțin media 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
Subiectele și baremul de corectare sunt publicate zilnic
În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100. Ea este operabilă între orele 8:00 și 16:00. Aici se pot sesiza eventualele disfuncționalități privind organizarea sau desfășurarea examenului de BAC 2024.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica zilnic subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.