UPDATE: Au apărut subiectele de la Bac la proba de Istorie

Știre inițială

Bacalaureat Istorie 2021. Subiecte și barem la proba obligatorie de la Bac, publicate pe edu.ro

Astăzi, adică marți, 29 iunie, Bacalaureatul din 2021 continuă în România cu proba scrisă la Istorie, una din cele două probe obligatorii ale profilului (Matematică și Istorie). Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate pe edu.ro începând cu ora 15:00, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației. Vom reveni cu UPDATE în momentul în care vor fi disponibile noi informații

Examenul de Bacalaureat 2021 a început luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba română. Marți, candidații mai susțin și proba la Matematică sau Istorie. Bac-ul continuă marți, 30 iunie, cu proba la alegere, iar pe data de 1 iunie, limba maternă.

Bacalaureat Istorie 2021. Subiecte și barem la proba obligatorie de la Bac, publicate pe edu.ro

Anul acesta, ca și anul trecut, probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină nu au mai fost susâinute. Potrivit unui ordin de ministru s-a decis ca acestea să fie echivalate cu mediile din cei patru ani de studiu.

Subiecte Istorie la Bacalaureat 2021

Subiectul la Istorie de la BAC 2021 va fi publicat pe edu.ro, de la ora 15:00. La Bacalaureat 2021, absolvenții de liceu vor susține trei probe scrise, în funcție de profilul și specializarea pe care le-au urmat în cei patru ani de învățământ liceal. Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține în plus o probă la Limba maternă.

Bacalaureat Istorie 2021. Subiecte și barem la proba obligatorie de la Bac, publicate pe edu.ro

Toți elevii, indiferent de profilul liceului, vor susține proba obligatorie la Limba și literatura română. A doua probă, cea obligatorie a profilului este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic. La cea de-a treia probă, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una din următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Rezultate Bacalaureat 2021

Primele rezultate ale probelor scrise se vor afişa în 5 iulie, până la ora 12.00, iar în aceeaşi zi, până la ora 18.00 se vor putea depune contestaţiile. Pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor final

După proba proba obligatorie a profilului – Matematică și Istorie – la Bacalaureat 2021 urmează proba la alegere și cea de limbă maternă, examenele fiind susținute în zile consecutive miercuri și joi.

Bacalaureat Istorie 2021. Subiecte și barem la proba obligatorie de la Bac, publicate pe edu.ro

Candidații vor avea acces în sala de examen în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate, urmând ca la ora 9:00 să primească subiectele la matematică/istorie la BAC 2021. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sala în care se desfășoară examenul de bacalaureat.

Elevii vor primi coli tipizate și ciorne marcate cu stampila „Bacalaureat 2021 – C.E.” atâtea câte au nevoie, iar în timpul probelor scrise le este interzis să comunice cu ceilalți candidați sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe cu colegii foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la matematică/istorie la BAC 2021.

Trei ore pentru rezolvarea subiectelor

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise și rezolvarea subiectelor la română la bacalaureat 2021 se va folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastră.

Potrivit ghidului Ministerul Educației pentru examenul de bacalaureat 2021, dacă elevii vor să corecteze o greșeală, trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. La expirarea celor trei ore acordate, se predă lucrarea cu subiectele la română rezolvate până la acel moment, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrari.

Reguli la Bac pentru elevi

Elevii nu pot avea, în sala de examen, asupra lor, în penar sau în bancă, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor la BAC 2021. De asemenea, în sala de examen, este interzis să aibă, în penar sau în bancă, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor primite la bacalaureat.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Câți candidați sunt înscriși la Bacalaureat în 2021

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. Dintre aceștia însă deja au absentat 3618 la prima probă, cea de limba română, iar 63 au fost eliminați din cauză unor tentative de fraudă.

Bacalaureat Istorie 2021. Subiecte și barem la proba obligatorie de la Bac, publicate pe edu.ro