Bacalaureatul de toamnă 2024. Absolvenții de la profilul real din filiera teoretică profilurile din filiera tehnologică, profilul militar sau profilul pedagogic (specializarea învăţători/educatoare), din filiera vocaţională, susțin proba la matematică. S-au înscris peste 33.600 de candidaţi.
Bacalaureat de toamnă 2024. La cea de-a doua sesiune a examenului s-au înscris peste 33.600 de candidaţi. Din aceștia, peste 22.000 fac parte din promoția curentă. Ceilalți peste 11.500 de candidați sunt din promoțiile anterioare, potrivit informațiilor publicate de inspectoratele școlare județene.
Bacalaureat 2024. Subiectele la Matematică, profil Tehnologic
Update: La nici o jumătate de oră de la începerea examenului, în spațiul online au apărut subiectele la Matematică. Foaia de examen a fost fotografiată cu telefonul mobil, iar imaginea a apărut pe rețelele de socializare.
La cea de-a doua sesiune de Bacalaureat s-au înscris peste 33.600 de candidaţi
Trebuie menționat că este cel mai mic număr de candidați înscriși la a doua sesiune din promoțiile trecute și curentă din ultimii cel puțin 20 de ani. Cifrele înregistrate în anii trecuți sunt următoarele:
- 2023 – 33.974 de candidați;
- 2022 – 34.823 de candidați;
- 2004 – 33.724 de candidați.
Accesul candidaților în săli este permis până la ora 8.30
Accesul candidaților în săli este permis până la ora 8.30. Proba scrisă începe la ora 9.00. Totodată, elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, care se calculează din momentul în care subiectele au fost distribuite tuturor candidaților din sală.
Amintim că subiectele sunt diferite în funcție de profil și specializare. Metodologia publicată de Ministerul Educației prevede mai multe reguli.
De exemplu, candidații pot redacta lucrările de examen folosind doar cerneală sau pastă de culoare albastră și creion negru pentru scheme și desene.
Totodată, la probele de la Matematică și Geografie este permisă folosirea instrumentelor de desen. Mijloacele de calcul sunt interzise indiferent de situație.
Simultan, se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.
Potrivit metodologiei, candidații care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
Candidații trebuie să respecte mai multe reguli
Candidații au posibilitatea să-și transcrie lucrarea, dacă doresc, fără să depăşească timpul stabilit. În acest caz, ei primesc alte coli tipizate. Ulterior, colile folosite iniţial se anulează pe loc de către asistenţi. Este scris pe ele „Anulat”, iar asistenții le păstrează condiţiile stabilite pentru lucrările scrise.
Ministerul Educației a stabilit și alte reguli pentru candidați. Mai precis, nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu:
- manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., deoarece ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor;
- telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului. Această măsură se aplică indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate. Ulterior, candidații eliminați din examen nu vor mai putea susține Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.