Bachus SA, o companie producatoare de vinuri listata pe RASDAQ si avind actionari principali Casa de Vinuri Pietroasa SRL din Buzau si SIF Transilvania, doreste sa atraga de pe piata 15,5 miliarde lei, cea mai mare oferta publica de obligatiuni pe care o companie privata o face pe piata romineasca de capital. Prin aceasta emisiune, Bachus Buzau doreste sa-si asigure materia prima pentru productia de anul viitor. La fel ca International Leasing, Bachus Buzau a apelat la o polita de asigurare pent
Bachus SA, o companie producatoare de vinuri listata pe RASDAQ si avind actionari principali Casa de Vinuri Pietroasa SRL din Buzau si SIF Transilvania, doreste sa atraga de pe piata 15,5 miliarde lei, cea mai mare oferta publica de obligatiuni pe care o companie privata o face pe piata romineasca de capital. Prin aceasta emisiune, Bachus Buzau doreste sa-si asigure materia prima pentru productia de anul viitor.
La fel ca International Leasing, Bachus Buzau a apelat la o polita de asigurare pentru garantarea emisiunii. Vor garanta emisiunea Garanta SA, Grup AS SA si Asigurari Global SA, care i caz ca societatea emitenta itra i incapacitate de plata la scadenta, vor prelua riscul si vor achita rascumpararea obligatiunilor. Intentia Bachus Buzau este de a lista obligatiunile subscrise pe Bursa de Valori Bucuresti sau pe RASDAQ
O serie de aspecte diferentiaza isa cele doua emisiuni. Rascumpararea obligatiunilor Bachus se va face dupa o perioada de doi ani (fata de 18 luni i cazul International Leasing), iar dobinda va fi platita semestrial, si nu trimestrial ca i primul caz. De asemenea, exista o clauza de rascumparare a obligatiunilor dupa numai un an, i caz ca societatea va dori acest lucru, dar nu exista posibilitatea reconversiei obligatiunilor i actiuni.
Extrem de interesanta este isa oferta Bachus i privinta randamentului acestor obligatiuni. Schema de remunerare a obligatiunilor n-are la baza o dobinda fixa ca i toate emisiunile precedente, ci una variabila. Astfel, dobinda pentru obligatiuni va fi calculata i functie de randamentul mediu al titlurilor de stat, pe o perioada de sase luni, la care se adauga 20% din aceasta valoare.
Metoda este o noutate absoluta. Prin legarea randamentului dobinzii de randamentul titlurilor de stat, societatea emitenta va creste cu siguranta atractivitatea ofertei si, i acelasi timp, se va si asigura i cazul unor evolutii nefavorabile a ratelor dobinzilor pe piata. Astfel, este cunoscut faptul ca, pina i prezent, randamentele oferite de titlurile de stat au fost imbatabile pe piata i ultimii doi ani. Este foarte posibil ca aceasta situatie sa continue multa vreme de acum iainte. Desi itr-o economie normala randamentele la titlurile de stat sunt, de obicei, cele mai mici de pe piata, acest lucru este putin probabil sa se itimple si i Rominia i perioada urmatoare. Aceasta ar fi de altfel singura situatie i care plasamentul i aceste titluri s-ar putea dovedi mai putin profitabil.