Ce anume face ca materiile prime să fie o investiție populară?
Mărfurile sunt materii prime pe care se construiesc toate lucrurile din jurul nostru și joacă un rol important în viața de zi cu zi. Practic, toată lumea este influențată de piața mărfurilor – prin prețul pe care-l plătim când facem plinul la benzinărie până la prețul unei cești de cafea la cafeneaua din cartier și la prețul facturii de electricitate din fiecare lună. Materiile prime contează.
Există trei grupuri de materii prime: metale, agricultură și energie.
Metalele, cunoscute și sub numele de materii prime „grele”, pot fi împărțite în două sub-sectoare formate din metale industriale, cum e cuprul, nichelul, plumbul și aluminiul; și metale prețioase, în care sunt incluse aurul, argintul, platina și paladiul.
Materiile prime agricole pot fi împărțite în trei sectoare formate din mărfurile ușoare cum sunt cacao, cafeaua și zahărul; cereale și semințe oleaginoase, cum sunt porumbul, grâul și soia, și animalele. Și, în final, există materii prime în energie, constând în principal în petrol și gaz.
Deși accesul pe piața mărfurilor este posibil în aproape același mod în care se întâmplă în cazul acțiunilor sau obligațiunilor, mai mult sau mai puțin, mărfurile au câteva caracteristici cheie care le deosebesc de alte investiții și sunt lucruri importante pe care un investitor trebuie să le ia în considerare. Piața de mărfuri poate fi foarte volatilă, prețurile se mișcă rapid în momente cheie, și este recomandat ca orice persoană care este la început în tranzacționarea mărfurilor să aloce timp pentru înțelegerea caracteristicilor și riscurilor în ce privește tranzacționarea mărfurilor înainte de a investi.
Sunt patru caracteristici cheie în tranzacționarea materiilor prime care nu se aplică altor investiții cum ar fi tranzacțiile bursiere:
- Politica: în calitate de materii prime, mărfurile sunt expuse riscurilor regimului politic din locul de origine. Luați în considerare faptul că 65% din petrolul OPEC vine din Orientul Mijlociu, iar 30% din boabele de cacao vin de pe Coasta de Fildeș. Chestiunile geopolitice din cadrul acelor țări și regiuni pot avea un efect profund asupra rezervelor și deci asupra prețului general al mărfurilor cheie.
- Niciun profit: în contrast direct cu acțiunile sau obligațiunile, nu se câștigă vreun dividend sau dobândă din deținerea mărfurilor, cum e aurul. Deși prețul poate crește pe perioada investiției, majoritatea mărfurilor nu sunt o sursă de profit.
- Prețul și atractivitatea mărfurilor depind foarte mult de disponibilitatea materiilor prime individuale. Într-o piață excedentară, cel mai mic preț se găsește în piața la vedere și devine din ce în ce mai scump pe măsură ce te îndepărtezi. Acest scenariu se numește contango și are tendința de a eroda venitul din investiții pe măsură ce contractul lunar creează un venit negativ atunci când se vinde contractul future pe cale să expire la un preț mai mic decât cel cu care este cumpărat următorul.
- Transportul și depozitarea sunt alte două componente cheie atunci când vine vorba de stabilirea prețului mărfurilor.
Deși unele dintre aceste caracteristici pot face din mărfuri o investiție mai riscantă, volatilitatea de pe piață le face interesante pentru tranzacționare și profitabile, având înțelegerea corespunzătoare a administrării riscului.
Modul în care accesezi piața mărfurilor depinde de ce fel de investitor ești. Tranzacționarea instituțională sau en gros a mărfurilor are loc în mare măsură prin burse specializate futures, cum este New York Mercantile Exchange NYMEX, London Metals Exchange LME, Chicago Board of Trade CBOT sau Chicago Mercantile CME.
Pentru investitorii retail este posibilă cumpărarea mărfurilor fizice, însă nu este prea practic, decât dacă nu cumva cumperi câteva monede de aur. Nu există prea mulți oameni care să aibă locul corespunzător pentru depozitarea unei tone de plumb sau a 1000 de barili de petrol! În schimb, majoritatea investitorilor retail în mărfuri folosesc derivatele, cu sunt Exchange Traded Funds (ETFuri), Futures și Contracte pe Diferență (CFDuri) pentru a accesa piața de mărfuri.
ETFurile sunt fonduri tranzacționate destul de asemănător cu acțiunile. Sunt listate la o bursă și fiecare ETF de obicei urmărește un anumit produs de bază sau un grup de mărfuri. De asemenea, acestea oferă investitorului retail avantajul de a tranzacționa performanța pieței de mărfuri fără a fi nevoie să deții fizic respectivul produs de bază.
Unele dintre cele mai tranzacționate ETFuri în mărfuri sunt cele legate de tranzacționarea cu petrol și metale prețioase. Cele mai mari ETFuri din lume sunt SPDR Gold Shares (GLD), iShares Gold Trust (IAU) și iShares Silver Trust (SLV). Cel mai popular ETF în energie este US Oil Fund (USO) ce urmărește performanța țițeiului WTI.
Contractele Futures, unele dintre cele mai vechi forme de derivate, sunt un alt mod des întâlnit de a accesa piața de mărfuri. Contractele Futures au fost folosite în mod tradițional de fermieri pentru a le permite să-și acopere prețul recoltei de la momentul însămânțării la cel al recoltării și apoi al aducerii produselor la piață.
Au fost folosite inițial în principiu pentru recoltă, dar apoi au fost extinse pentru includerea metalelor prețioase, a petrolului sau a obligațiunilor de trezorerie. Acum sunt folosite speculativ de fonduri speculative și administratori de numerar și în mod comercial de producători și arbitrajiști.
Un alt produs derivat popular în rândul traderilor de mărfuri sunt CFDurile. Aceste instrumente permit investitorilor să ia o poziție mult mai mică pe piață decât ar trebui pe o piață futures. Așadar, pentru că prețul CFDului urmărește contractul future de bază, este deseori instrumentul preferat al investitorilor retail ce caută o expunere mai mică. Investitorii realizează un câștig din tranzacționarea CFDurilor prezicând dacă activul de bază va avea un preț în creștere sau în scădere, iar CFDurile de pe piețele de petrol sunt în mod special un mod de tranzacționare a mărfurilor foarte răspândit.
Futures și CFDurile au, ambele, date de expirare regulate ce necesită o administrare activă a poziției din partea investitorului. Tranzacții futures răspândite în piață in ce privește mărfurile includ în acest moment țițeiul Brent și țițeiul WTI. Aceste două referințe petroliere la nivel mondial pot fi tranzacționate atât ca futures, cât și ca CFDuri.
Unul dintre motivele pentru care derivate precum Futures, ETFuri și CFDuri cresc în popularitate este flexibilitatea pe care o oferă, în mod specific faptul că investitorii pot profita atât de prețurile care cresc, mergând pe o poziție “long”, cât și de prețurile descendente, mergând pe o poziție “short”. Acest lucru înseamnă că, chiar și atunci când prețul unui activ scade, așa cum a fost tendința pe piețele petrolului în acest an, este totuși posibil să profiți de piață pentru a câștiga.
Este important să nu uităm că, deși tranzacționarea derivatelor cu beneficiul adăugat al efectului de pârghie oferă potențialul unor venituri mari, poate de asemenea însemna că pierderile pot fi intensificate, iar investitorii trebuie să tranzacționeze cu prudență. Dintr-o perspectivă de tranzacționare, prima și prima dată trebuie să te gândești cât de mult poți și îți permiți să pierzi la o anumită tranzacție. Folosește mereu opririle ca un mod de a-ți limita pierderile și, atunci când tranzacție merge așa cum sperai, poate fi luată și decizia legată de momentul profitului.
Mărfuri de urmărit
Aurul și argintul au atras un interes fenomenal din ianuarie încoace. Investitorii au folosit în primă fază ETFuri pentru a câștiga expunere. Atâta vreme cât băncile centrale continuă să suprime dobânzile, cererea pentru metale prețioase va continua.
Țițeiul va crește în perioada următoare, iar acest lucru a dus la un interes de cumpărare exploziv din partea unor fonduri speculative importante. În așa măsură încât pozițiile long deținut în WTI și mai ales în Brent au depășit 650 de milioane de barili. Deși credem că această tranzacție va fi profitabilă pe termen lung, recomandăm trecerea la long în acest moment și credem că răbdarea ar fi de preferat în așteptarea unui pas înapoi în lunile ce urmează.
Seceta din Vietnam și Brazilia aduce o posibilitate ca producția de cafea să fie mai mică decât se prognozase. Dacă condițiile nu se îmbunătățesc, cafeaua se va ridica în lunile care urmează.