Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aflat într-o vizită de lucru la Buenos Aires, i-a invitat pe oamenii de afaceri argentinieni să investească în România, evocând ca facilităţi cadrul juridic favorabil oamenilor de afaceri, cota unică de impozitare, precum şi mâna de lucru calificată.
Conform Ministerului român de Externe, vizita – prima din ultimii 12 aniv – se înscrie în cadrul mai larg de consolidare a relaţiilor diplomatice cu statele latino-americane, în general, şi cu Argentina în particular, profilul european al României deschizând noi perspective de extindere şi de diversificare a cooperării şi adăugând noi valori şi oportunităţi acestor relaţii.
În cursul convorbirilor oficiale cu omologul din Republica Argentina, Jorge Taiana, şeful diplomaţiei române a încurajat partea argentiniană să considere România un partener privilegiat în Europa Centrală şi de Est, pe baza afinităţilor culturale, dar şi a „sinergiilor economice” care se pot dezvolta.
Potrivit sursei citate, Teodor Baconschi a evocat cadrul juridic favorabil oamenilor de afaceri, cota unică de impozitare, precum şi mâna de lucru calificată, toate acestea creând premisele unor investiţii de succes în România.
În contextul dorinţei ambelor părţi de intensificare şi diversificare a cooperării economice, partea română a propus efectuarea, cât mai curând, a unei vizite în România a unei delegaţii de oameni de afaceri argentinieni, în special din domeniile agriculturii, industriei agroalimentare, software şi utilajelor petroliere. Vizita precede lucrările Comisiei economice mixte româno-argentiniene care vor avea loc în toamna acestui an, la Buenos Aires.
De asemenea, ministrul român a propus iniţierea unui dialog în vederea recunoaşterii reciproce a diplomelor de studii, precum şi pentru dinamizarea cooperării la nivelul institutelor diplomatice din cele două ţări.
În cadrul dejunului de lucru, care a urmat convorbirilor oficiale, cei doi demnitari au trecut în revistă teme de pe agenda internaţională (dialogul UE-America Latina, reforma ONU, securitatea energetica, criza economică mondială), din perspectiva împărtăşită de cele două state – actori majori în procesele regionale, mai precizează MAE.
SURSA: Mediafax