Patronatele din turism cer de mai multă vreme legaizarea și impozitarea bacșișului și iată că, în sfârșit, autoritățile responsabile au arătat deschidere față de acest proiect.
În urmă cu o săptămână, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a putut fi surprins la discuții cu Dragoș Petrescu, președinte HORA și Dragoș Anastasiu, leader task force Turism al Coaliției pentru Dezvoltarea României.
Iată că lucrurile s-au mișcat destul de repede și deja există în dezbatere publică un proiect care stabilește valoarea bacșișului la 10-15% şi obligă evidenţierea a acestuia pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant şi baruri, indiferent de modalitatea de achitare a notei de plată.
Proiectul de act normativ, pus în dezbatere publică, cuprinde definirea bacșișului în vederea evidențierii acestor sume pe bonul fiscal, instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card/numerar/substitute de numerar). Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu.
Actul interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului. Se instituie obligația operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește să îl ofere.
Eugen Teodorovici susține că măsura este una care a apărut în urma dorințelor manifestate de patronatele din Turism și că obiectivul nu este acela de a suprataxa domeniul:
“Este o măsură care a fost cerută de industria HoReCa și nu numai. Așa cum am obișnuit reprezentanții patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis și de bună credință față de propunerile venite din partea celor care activează în economia reală. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări. Este, totodată, și o promisiune îndeplinită, o promisiune pe care nu am facut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua să creăm cadrul legal care să ne permită să-i ajutăm pe cei care activează în economia reală”, a precizat ministrul Finanțelor Publice.