Bacșișul va fi impozitat? A fost elaborat un nou set de măsuri. Se poate întâmpla din 2023

Reprezentanţii FPTR transmis că a fost un set de măsuri minimale care să fie introduse în programul viitoarei coaliţii de guvernare iar aplicarea acestora va ajuta operatorii economici din turism să depăşească situaţia actuală cauzată de pandemia de COVID-19.

„Având în vedere propunerile incomplete ale asociațiilor profesionale și de promovare din turism și numeroasele inadvertente din programele de guvernare 2020-2024, Comitetul Director al FPTR, singura federație reprezentativă la nivel de ramură, în calitatea sa de membru, a inaintat Confederației Patronale UGIR un set de măsuri minimale care să fie introduse în programul viitoarei coalitii de guvernare.

Aplicarea acestor măsuri vor ajuta operatorii economici din turism să depășească situaţia actuală cauzată de pandemia de COVID-19 și vor contribui în mod semnificativ la relansarea turismului, la creșterea investițiilor în domeniu, implicit a dezvoltării capitalului românesc”, au transmis reprezentanţii FPTR într-o postare realizată pe Facebook.

Care sunt măsurile vizate?

FPTR a propus, printre altele, fiscalizarea bacșișului începând cu 1 ianuarie 2022 şi impozitarea cu 10% din 1 ianuarie 2023 pentru activităţile specifice turismului, activităţile de alimentaţie publică neclasificate, având un impact pozitiv la bugetul statului de aproximativ 5-7 milioane euro/an, modificarea Codului Fiscal privind impozitarea contravalorii cazării şi a meselor angajaţilor asigurate de angajator – în prezent acestea fiind considerate avantaje de natură salarială şi sunt impozitate cu 45% şi impozitarea cu 10% pentru o sumă fixă lunară ce reprezintă contravaloarea cazării şi a meselor pentru personalul angajat cu timp integral de muncă şi care are domiciliul în altă localitate din ţară sau în străinătate.

„1. Finalizarea Măsurii – M2 – Capital de lucru
2. Finalizarea Măsurii – M3 – Capital pentru investiții
3. Finalizarea Măsurii – M4 – pentru operatorii economici din turism, alimentație publică și organizatori evenimente
4. Introducerea unei noi măsuri – M5 – privind decontarea cheltuielilor cu materialele/echipamentele care au fost necesare pentru măsurile sanitare impuse prin lege de la declararea stării de urgență/alertă
5. Reintroducerea voucherelor de vacanță
6. Aprobarea Legii Turismului (PL-x nr. 411/2019)
7. Fiscalizarea tips-ului începând cu 01.01.2022 și impozitarea cu 10% din 01.01.2023
8. Modificarea Codului Fiscal privind impozitarea contravalorii cazării și a meselor angajaților asigurate de angajator
9. Modificarea legislației drepturilor de autor – plata remunerației doar pentru turistul/clientul cazat / consumator.
10. Completarea legislației privind OMD-urile”, este scris în postarea respectivă.