Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit după ce au mâncat borș de pește! Câte bacterii erau în el? Ciudat este faptul că, alte persoane care au mâncat același preparat, n-au pățit nimic.
Câte bacterii erau în borșul de pește?
Câte bacterii erau în borșul de pește mâncat de pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni?
Trei tipuri de bacterii periculoase pentru sănătatea umană au fost identificate în borșul de pește servit pacienților la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.
În ciuda anunțurilor inițiale ale autorităților locale, care susțineau că analizele preliminare arată absența contaminării, un document oficial datat 29 noiembrie 2023 arată contrariul. Un comunicat oficial emis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Vaslui indică faptul că borșul de pește conținea bacterii periculoase. Documentul a fost furnizat Prefecturii Vaslui. Ulterior, a fost obținut de Libertatea.
Documentul atestă că încă din data de 29 noiembrie 2023 autoritățile loclae din Vaslui știau că ciorba de pește era contaminat. În borșul de pește oferit de Mănăstirea Florești au fost identificate: clostridium perfringens, bacillus cereus și cerulida:
- clostridium perfringens – 1,64 milioane/gram;
- bacillus cereus – 3.091/gram;
- cerulida – 945,98/gram;
În ciuda faptului că bacteriile se găseau în cantități mici, tot au putut cauza probleme de sănătate.
„Bacillus cereus formează două toxine responsabile pentru intoxicaţia alimentară, în general când numărul de bacterii depăşesc 100.000 pe gram de hrană, deşi există şi cazuri cunoscute de otrăvire în care concentraţia a fost cu mult sub 6.000/g”, se arată în documentul trimis Prefecturii Vaslui.
Măicuțele de la Mănăstirea Florești își susțin nevinovăția
La polul opus, măicuțele de la Mănăstirea Florești și administratorul depozitului de unde a fost achiziționat peștele își susțin nevinovăția.
Argumentează că hrana oferită în cadrul slujbei nu ar avea nicio legătură cu evenimentele tragice. Aceștia afirmă că pacienții au consumat alimente provenite de la acea mănăstire și în alte situații, fără a se confrunta cu probleme de sănătate.
În noiembrie 2023, 140 de pacienți au beneficiat de o masă caritabilă: ciorbă de perișoare de pește și pește pangasius. Măicuțele de la Mănăstirea Florești au gătit pentru enoriași.
Pacienții au primit, însă, și conserve de pește oferite de spital în timpul cinei. Părintele Iezechel, starețul Mănăstirii Florești, a confirmat că meniul servit pacienților a fost consumat și de membrii mănăstirii, dar ei n-au pățit nimic.
„De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit.
Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă o dată repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat el.