Directorul medical de la Institutul Matei Balș, Adrian Marinescu, a venit cu explicații despre prezența bacteriilor E.Coli în apa Mării Negre. El îi liniștește pe oameni și spune că nu ar trebui să renunțe la concedii.
”Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscul este mic. (…)
Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din România înseamnă o monitorizare permanentă. Există nişte parametri”, a explicat doctorul Adrian Marinescu în cadrul emisiunii Proiect de țară: România, difuzată la Prima News TV.
Apa de mare nu este potabilă
Mai mult, medicul subliniază că apa de mare nu este potabilă, precizând că o cantitate mică de apă nu va produce probleme.
”Discutăm că în mod accidental venim în contact cu apa de mare, dar nu este o cantitate mare, nu se concentrează pentru a avea boala activă, care să producă probleme. În astfel de situaţii, monitorizarea va presupune un calendar mult mai clar, dar asta nu înseamnă că cetăţeanul îşi va pune problema că nu merge pe litoral, că nu îşi face vacanţa şi că are probleme cu îmbăierea”, a mai spus medicul.
Medicul a mai spus că microorganismele sunt prezente oricum peste tot, inclusiv în apă.
”Dacă la un moment dat există o concentraţie mai mare nu înseamnă decât că este ceva episodic şi că la un moment dat când s-a făcut o măsurătoare este o concentraţie mai mare.
Ca de aici să ne gândim că acea concentraţie mai mare va fi şi în apa de băut, că va duce la boala efectivă, este distanţă foarte mare. Vorbim de apa de mare, nu de o apă care să fie potabilă”, a mai spus el.
Oamenii trebuie să fie atenți la ce mănâncă pe litoral
Doctorul Adrian Marinescu a mai spus că ar trebui ca oamenii să fie atenți mai mult la ce mănâncă sau de unde mănâncă în perioada concediilor pentru a evita infecțiile digestive.
”Dacă tot vorbim de bacterii, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cronice, pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare” a mai afirmat medicul.
Turiștii trebuie să respecte mai multe reguli
Medicul spune că prevenția este importantă, motiv pentru care aduce în discuție câteva reguli pe care turiștii trebuie să le respecte.
”Prevenţia este ceea ce am văzut în pandemie, poate ne-a ajutat, regulile de igienă care par un clişeu, spălarea mâinilor de câte ori e nevoie. (..) Contează de unde mănânc, de unde iau alimentele, de unde mă hidratez”, a explicat medicul.
”Uitaţi-vă la frecvenţa toxiinfecţiilor, la Institutul Matei Balş avem o creştere cu cel puţin 50% în ultima lună a infecţiilor digestive, acest lucru trebuie luat în calcul”, a spus medicul.