„În orice țară, după Constituție, despre fiscalitate se spune că este cel mai important să nu fie modificată”, a declarat Bădin, care a mai explicat de ce pentru implementarea fiecărei măsuri este nevoie de un termen rezonabil: „O companie trebuie să își acopere costurile în planul de afaceri și să modifice soft-urile, adică vorbim de un proces greu de administrat. Pentru toate acestea, este nevoie de timp de pregătire. Din păcate, nu avem așa ceva!”
Specialistul atrage atenția că pentru modificările legislației fiscale din ultima perioadă nu s-au realizat studii de impact, iar acest lucru este extrem de grav. „Fără studii de impact, e posibil ca modificările să facă mai mult rău decât bine economiei”, punctează Bădin. Acesta a mai precizat că modificările din domeniul fiscal s-au făcut, în ultimul timp, prin Ordonanță de Urgență și nu prin legi votate ca urmare a dezbaterilor din Parlament. „Toate acestea duc la incertitudine și la lipsă de predictibilitate. Legislația fiscală trebuie să fie stabilă”, a mai spus specialistul.
Miza unor decizii responsabile
Lipsa de responsabilitate a aleșilor se vede în modul în care arată modificările legislației fiscale. Totuși, nu doar cei pe care oamenii i-au votat dau dovadă de incoerență, neglijență sau nepăsare, ci și mulți dintre funcționarii publici. Aceștia, indiferent de cine este la putere, ori dau dovadă de exces de zel, ori nu vor să își facă treaba. Cert este că, pentru greșelile pe care le fac, răspund extrem de rar. În schimb, de fiecare dată, plătesc companiile sau persoanele fizice care interacționează cu instituții ale statului. „Este vorba în legislație de o extindere a răspunderii în ceea ce privește contribuabilii, dar ce se întâmplă cu responsabilitatea statului? Ce se întâmplă dacă legile date au un impact negativ? Este cineva, vreodată, responsabil?”, întreabă, retoric, Dan Bădin.
Nu doar legile proaste pot dăuna economiei, ci și declarațiile iresponsabile ale guvernanților. „Multinaţionalele aduc în România locuri de muncă, tehnologie, bani. Toate acestea contribuie la bunăstarea ţării. Multinaţionalele sunt contribuabili importanţi la bugetul de stat, taxele plătite de ele au o pondere importantă. Demonizarea lor dăunează ţării, în ansamblu. Cred că ar trebui să ne domolim acest avânt de a găsi duşmani acolo unde nu există”, a mai spus partenerul coordonator al serviciilor fiscale şi juridice de la Deloitte.
Dan Bădin a mai vorbit despre modul în care funcționează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, acesta a precizat că vorbim de o instituție care trebuie să facă față în această perioadă la numeroase provocări, dar care nu are resursele materiale necesare unei bune administrări. De asemenea, Bădin a mai vorbit despre posibilitatea ca personalul ANAF să fie remunerat cu o cotă din încasări, lucru care ar putea să ducă la o forţare a textului legii sau la abuzuri. „Propunerea a fost, s-a scos, iar acum sunt discuţii să se reintroducă. Eu cred că măsura este discutabilă. Din moment ce toţi avem nişte obligaţii de serviciu şi luăm un salariu, nu ar trebui să fim plătiţi altfel pentru îndeplinirea lor. Apoi, trebuie văzută legeaa salarizării în domeniul public. O astfel de remunerare s-ar putea să ducă la dezechilibre neacoperite de lege”, a mai spus Bădin.