Bagajul interzis de către companiile aeriene

Un tip de bagaj specific, denumit „valiză inteligentă”, este interzis la bordul aeronavelor de mai multe companii aeriene, inclusiv British Airways, easyJet și Ryanair. Aceste valize au sisteme electronice integrate care pot reprezenta un pericol pentru zbor.

Valizele inteligente sunt echipate cu tehnologie avansată, incluzând:

  • Porturi de încărcare pentru dispozitive electronice
  • Puncte de acces Wi-Fi
  • Conectivitate Bluetooth
  • Teleghidare prin semnal Wi-Fi, controlată de o aplicație mobilă

De ce sunt interzise aceste bagaje?

Motivul principal pentru interzicerea acestor valize este că sistemele electronice încorporate pot interfera cu echipamentele avionului. Undele generate de aceste dispozitive pot bruia aparatura de zbor, inclusiv sistemul GPS, care este esențial pentru navigația corectă a aeronavei.

Călătorii trebuie să deconecteze bateriile sau sistemele de alimentare ale acestor valize înainte de a le urca la bord. În unele cazuri, companiile cer ca aceste componente să fie păstrate separat de bagaj, chiar și atunci când sunt deconectate.

valiza inteligenta
SURSA FOTO: Dreamstime

Dimensiunile și greutatea bagajelor de cală

Companiile aeriene au, de asemenea, dimensiuni și greutăți predefinite pentru bagajele de cală, care variază de la o companie la alta. De regulă, dimensiunile standard acceptate sunt:

  • 55cm x 40cm x 25cm pentru valize
  • 35cm x 45cm x 25cm pentru gențile de voiaj

Taxele pentru bagajul de cală sunt calculate în funcție de greutatea acestuia, iar pasagerii trebuie să fie atenți să nu depășească aceste limite pentru a evita costuri suplimentare.

Restricții bagaje de mână și bagaje de cală în UE

Atunci când călătoriți cu avionul de pe un aeroport din UE, trebuie să țineți cont de anumite cerințe de securitate la ambalare și îmbarcare.

Lichide

Lichidele transportate în cabina aeronavei, cum ar fi aerosoli, băuturi, pastă de dinți, creme cosmetice sau geluri, trebuie să fie transportate într-o pungă de plastic transparentă – capacitate maximă de 1 litru – și niciun recipient nu poate conține mai mult de 100 ml.

Recipientele pentru lichide mai mari de 100 ml trebuie să fie plasate în bagajul de cală. Restricția de volum nu se aplică medicamentelor și alimentelor pentru copii.

Lichide Duty Free

Lichidele Duty Free achiziționate de la orice aeroport sau companie aeriană pot fi transportate ca bagaj de mână, cu condiția ca produsul și chitanța să rămână sigilate în punga de securitate (cu o margine roșie) furnizată în momentul achiziției.

Nu puteți deschide punga de securitate până la sosirea la destinația finală. Cu toate acestea, este posibil ca ofițerii de securitate să fie nevoiți să deschidă geanta și sticlele pentru control.

Dacă se întâmplă acest lucru și aveți un zbor de legătură la un alt aeroport, anunțați ofițerul de securitate, astfel încât lichidele să poată fi sigilate din nou într-o nouă pungă de securitate.

Obiecte ascuțite

Orice obiecte ascuțite care ar putea fi folosite ca arme nu sunt permise în cabina aeronavei. Acestea pot fi obiecte obișnuite, cum ar fi cuțite cu tirbușoane și foarfece de o anumită dimensiune, care trebuie împachetate în bagajul de cală.

Limitele privind bagajul de mână

Limitele privind mărimea bagajului de mână și numărul de articole pe care aveți voie să le luați la bord sunt stabilite de companiile aeriene, așa că verificați la compania dvs. aeriană înainte de călătorie.

Obiecte explozibile sau inflamabile

Explozibilii și obiectele inflamabile – artificii sau vopsea în aerosol, de exemplu, și alte substanțe inflamabile și toxice, cum ar fi acizii – sunt interzise pe zboruri. Acestea nu pot fi transportate nici în bagajele de mână, nici în bagajele înregistrate.

Arme

Nu sunt permise arme de niciun fel la bordul aeronavei, scrie Your Europe.