O analiză publicată recent de presa din SUA arată că rușii sunt pe punctul de a cuceri un oraș ucrainean, pentru prima dată în opt luni. Orașul este unul mic, iar peste 90% din populația sa a abandonat locația de dinainte de război.
Apărarea ucraineană a orașului Bahmut este presată de o combinație de atacuri de artilerie, focuri de mortier și lovituri aeriene și de un angajament substanțial de forțe terestre, format din trupe regulate rusești și luptători ai companiei militare private Wagner, conform unei analize realizată de cnn.com
O retragere ucraineană nu este egală cu un dezastru
„Forțele armate ucrainene ar putea decide că au obținut tot ce puteau prin rămânerea în locațiile lor defensive din jurul Bahmut și că este mai importantă conservarea forței pentru bătăliile care vor urma”, a spus Mick Ryan, fost general australian și autor al buletinului informativ WarInTheFuture.
Potrivit sursei menționate, o retragere a trupelor din Ucraina nu este egală cu un dezastru, în cazul în care se desfășoară în mod ordonat.
„Ar trebui să fie tratată ca o tactică de rutină, mai degrabă decât ca un prevestitor de dezastru”, a mai spus Mick Ryan.
Ucrainenii au folosit Bahmut pentru a provoca pierderi masive forțelor de atac
Potrivit unor estimări, ucrainenii au folosit Bahmut pentru a provoca pierderi masive forțelor de atac. Este vorba despre un raport de 7:1. Vine un moment în care este mai inteligent să te retragi decât să suferi pierderi din ce în ce mai mari alături de capitularea a sute și poate mii de soldați ucraineni încercuiți.
Pentru ucraineni, judecarea acelui moment este critică. Dar pentru ruși, cucerirea Bahmut nu ar modifica deficiențele fundamentale ale campaniei lor, scrie sursa menționată.
Bătălia pentru Bahmut sugerează, într-o oarecare măsură, că rușii își schimbă modul de luptă, sau cel puțin încearcă să facă acest lucru. Ei încă se bazează pe tiruri de artilerie și obuziere, rachete, dar și bombardamente aeriene pentru a pulveriza pozițiile defensive. Aceasta a fost tactica folosită anul trecut în orașele Mariupol, Severodonetsk și Lisiceansk.
Un foc persistent necesită un lanț logistic eficient
Sursa menționată scrie că forțele din Rusia se luptă la acest capitol. Asaltul final din Mariupol și din alte orașe cucerite anul trecut a implicat, în cele din urmă, oameni care au avansat stradă cu stradă. Dar aceștia erau rareori trupe regulate rusești, mai des unități cecene, miliții din republicile autoproclamate Lugansk și Donețk și un număr mic de mercenari Wagner.