A face baie sau dus inseamna mai mult decat o necesitate fizica. Este, de cele mai multe ori, singura relaxare dupa o zi grea de munca. Relaxarea si petrecerea timpului in baie a devenit o “recompensa personala” dedicata luxului si contemplarii. De aceea, nu este de mirare ca baile sunt decorate si amenajate in asa fel incat sa reflecte nevoia de relaxare si intimitate. Baia poate deveni spatiul dintr-o casa a carui decorare iti aduce cele mai mari satisfactii. Mai mult decat atat, apare chiar si ideea de divertisment. si, la fel cum exista mobilier premium pentru living, obiectele sanitare “de lux” incep sa-si faca loc pe piata romaneasca.


Desi preturile pentru astfel de produse rivalizeaza usor cu cele pentru o masina de calitate, firmele care importa obiecte sanitare de lux nu se pot plange de lipsa de musterii. Cei care platesc bani multi pentru amenajarea baii vad in aceasta un spatiu destinat relaxarii, multifunctional si cu standarde estetice foarte ridicate. “In Romania, exista clienti care platesc sume considerabile pentru amenajarea bailor dintr-o casa. Putem spune ca exista deja o piata pentru asemenea produse de top”, spune Paul Meirosu, director de vanzari la Romstal.


Firesc, ne punem intrebarea de ce costa atat de mult achizitionarea unor astfel de obiecte? Arhitectul Constantin Goagea ne spune ca asa cum nimeni nu vorbeste de preturi atunci cand vine vorba de un tablou semnat de Picasso, si in cazul obiectelor sanitare de lux, semnatura costa.
“Philippe Stark, Antonio Citterio, Antonio Lupi, Pininfarina (designerul bine-cunoscut pentru linia automobilelor Ferarri), ori Ross Lovergrove sunt semnaturi de gala pe piesele de baie produse si ele de nume sonore ca Axor, Hansgrohe, Jacuzzi, Vitra”, afirma Goagea.


Pe de o parte, toate acestea sunt obiecte care arata bine, iar pe de alta parte, tehnologia inglobata, calitatea finisajelor, functionalitatea lor ajung sa ofere celor care le cumpara experiente exceptionale in care apa, sunetul, lumina, culoarea si aromele devin o compozitie unica.
“Cada si lavoarul semnate Citerio – 9.000 de euro, sistemul de baterie pentru cada cam 10.000 de euro, robinetii, fie de crom, fie de platina, costa intre 600 si 930 de euro, vasul de closet si el in jur de 800 de euro, un suport de prosoape, policioara, astfel se poate trece usor de 15.000 pentru amenajarea unei bai”, explica Goagea. si nu am numarat decat obiectele sanitare, dar ar trebui sa avem in vedere si mobilierul de baie, iluminatul si finisajele.






“Philippe Stark, Antonio Citterio, Antonio Lupi, Pininfarina sau Ross Lovergrove sunt semnaturi
de gala pe piesele de baie.”












Constantin Goagea, arhitect






Atunci cand discutam de un mozaic Bisazza, de exemplu, care ar putea sa coste de la 50 de euro la 2.500 de euro/mp, s-ar putea sa descoperim ca pretul unei bai de lux poate depasi bine costul de achizitie al unei masini de calitate.

Unul din ultimele trenduri in designul pentru bai este utilizarea transparentelor. Mobilier transparent, pereti construiti din caramizi de sticla, dar si lavoare din sticla sau polimeri de plastic. “Unul din marile avantaje ale acestui gen de produs este ca se poate armoniza usor cu ambiente diferite si finisaje diverse. Ca orice produs la moda, lavoarul in cauza are un pret pe masura, care se apropie de 1.500 de euro. Variante putin mai ieftine sunt realizate din acril transparent, in diverse variante de culoare”, mai spune Goagea.


Daca vreti sa beneficiati de hidroterapie la domiciliu, se pot folosi cabinele de dus de ultima generatie, care integreaza si ele sisteme de hidromasaj. Modelele “full options” au integrate chiar saune, surse de lumina pentru cromoterapie si sisteme de aromaterapie.


Evolutia acestui sector de produse este semnalul unei cresteri economice. “Pe de alta parte, putem vorbi despre o rafinare a consumului si a consumatorului, despre o mai mare atentie acordata propriei persoane si de o noua cultura a relaxarii, adica descoperirea unor noi surse de energie si creatie”, conchide Goagea.







Daca vreti sa beneficiati de hidroterapie la domiciliu, cele mai indicate sunt cabinele de dus de ultima generatie. Cabina de dus Teuco cu fitness costa 28.945 de lei noi, exclusiv TVA

















Unul din marile avantaje ale acestui gen de produs este ca se poate armoniza usor cu ambiente diferite si finisaje diverse. Pret lavoar sticla – 1.430 euro. Robinet – 112 euro
























Sistemele de hidromasaj integrate in cazile de baie ofera mai multe programe de masaj prin jeturi concentrate de apa si bule de aer. Pret cada Jaccuzzi – Sigma Morphosis 30.119 de lei noi, plus TVA





















Multe produse de acest gen au integrate sisteme de sunet si sisteme interne de iluminare, ba chiar si sisteme speciale pentru aromaterapie. Pret Unica System Pool – 10.400 euro






















Articol realizat in colaborare cu revista Acqua/Design&Relaxare