Secţia Comercială a Curţii de Apel Bucureşti a decis joi să menţină dispoziţiile privind insolvenţa Hidroelectrica, stabilite de Tribunalul Bucureşti.
"Curtea admite recursul, casează în parte hotărârea atacată în ceea ce priveşte cererile de intervenţie voluntară. Rejudecând, respinge cererile de intervenţie voluntară. Menţine dispoziţiile privind insolvenţa", se arată în minuta Instanţei citită joi în şedinţă publică la CAB.
Insolvența Hidroelectrica ar fi trebuit să se încheie anul acesta, conform oficialilor, însă compania are parte acum de procese intentate de „băieții deștepți“, care pot modifica fundamental deznodământul.
La începutul lunii, fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului (OPSPI), Remus Vulpescu, declara că șansele ca Hidroelectrica să ajungă la faliment sunt „din punct de vedere legal” zero. Remus Vulpescu vorbea în contextul în care la Curtea de Apel București se judeca recursul înaintat de companiile Alpiq și de sindicatul „Hidrosind” în procesul privind reorganizarea Hidroelectrica și demararea procedurii de insolvență. O săptămână mai târziu, însă, vedem cum procesul nu se finalizează, ci se amână, iar posibilitatea ca „băieții deștepți“ să obțină anularea insolvenței nu este chiar atât de îndepărtată.
Bătălia se duce, de fapt, pentru contractele care au fost deja denunțate de administratorul judiciar al companiei, EuroInsol. Dacă procedura de insolvență este respinsă de tribunal, toate decizile emise de către EuroInsol ar putea fi anulate, inclusiv cele de stopare a contractelor de vânzare a energiei electrice la prețuri negociate. Iar în cazul în care insolvența se menține, dar tribunalul va recunoaște dreptul „băieților deștepți“ de a primi despăgubiri pentru contractele denunțate, aceștia vor intra în rândurile creditorilor Hidroelectrica, ceea ce ar putea duce la o preluare ostilă a companiei.
Hidrosind versus Federația Univers
Asistăm la un contraatac dur al companiilor care beneficiau de contracte privilegiate. Foarte interesantă în această situație este asocierea Hidrosind, sindicatul unei părți a angajaților Hidroelectrica. Celălalt sindicat, Federația Univers, s-a disociat de acțiunea Hidrosind, precizând că nu dorește să se alăture „băieților deștepți“ și nu vede o altă soluție în afara insolvenței. Hidrosind, în schimb, își justifică acțiunea prin legalitatea contractelor încheiate și acum denunțate. Contracte care sunt „imorale“, dar nu ilegale. „Decizia politică luată la cel mai înalt nivel ca argument invocat de administratorul judiciar în susținerea sa din timpul dezbaterii dosarului din 4 octombrie este relevantă pentru lipsa de argumente reale“, se arată în comunicatul Hidrosind. Cu precizarea că, indiferent de insolvență sau nu, contractele rămân valabile. Ce nu spun cei de la Hidroelectrica este că doar tribunalul poate decide într-un sens sau altul. Iar dacă contractele vor fi dovedite ca oneroase și încheiate „fraudulos“, atunci pot fi reziliate, nu doar denunțate. Practic, totul depinde de cei trei judecători din proces, dintre care unul s-a îmbolnăvit, motiv pentru care termenul a fost amânat pentru 18 octombrie.
Deocamdată, la Hidroelectrica este clar că anul se va încheia cu pierderi de 100 milioane euro, conform ultimei estimări a EuroInsol, după un minus de 60 milioane euro în primele șase luni. Principala cauză este seceta, care micșorează producția de energie a companiei de la 15,6 TW, prognoza de la începutul anului, până la 12 TW. Și mai putem spune că pentru producția Hidroelectrica războiul abia a început.
”Strict pe argumente juridice, băieții deștepți nu au nicio șansă să câștige recursul, dar pot fi și surprize.”
Remus Borza, reprezentant EuroInsol.