Maria Design, specializata in importul si productia de piscine. Asadar, in ultima perioada, numarul piscinelor construite a fost din ce in ce mai mare, iar cererea este in crestere.Pentru cei care doresc sa aiba in curte o oaza unde sa se poata relaxa, oferta de pe piata este foarte variata. Ea porneste de la piscinele supraterane, care pot fi montate chiar de catre proprietar, la bazinele din beton, placate cu ceramica, care pot dispune de iluminare subacvatica, sisteme de incalzire sau de inot contra curentului. De asemenea, exista si piscine realizate din module metalice sau din rasini armate.Ofertele includ o multitudine de forme si dimensiuni, de la piscine pentru copii, demontabile, la bazine olimpice. De asemenea, echipamentele de filtrare si recirculare a apei – absolut necesare oricarui tip de piscina -, aspiratoarele pentru mentinerea curateniei fundului bazinului, precum si multe alte accesorii intregesc gama de produse care pot fi achizitionate de cei intersati.
Piscine de la 150 la 50.000 de euro
„Incet, incet, piscina incepe sa nu mai fie un lux. Este un modalitate extrem de placuta de relaxare si de a face sport. Practic, cine are o piscina nu mai renunta la ea“, spune Nicolau. In plus, in cazul inchirierii sau vanzarii ulterioare a casei, piscina este un accesoriu care ii sporeste in mod cert pretul si care o pune si mai mult in valoare.Investitiile necesare construirii unei piscine pornesc de la 150-200 de euro, pentru un bazin suprateran cu diametrul de 3,5 metri, dotat cu sisteme de filtrare si recirculare a apei, si pot ajunge la peste 50.000 de euro, pentru piscine din beton, placate cu vitroceramica si dotate cu echipamente moderne de filtrare, iluminare si incalzire a apei, cu aspirator pentru curatarea fundului bazinului si sistem de jacuzzi.Pretul unei piscine realizate din module metalice variaza intre 8.000 si 30.000 de euro, in functie de dimensiuni si dotari.„Cautarea unei piscine incepe cu bugetul pe care beneficiarul este gata sa-l aloce, dar si de timpul pe care este dispus sa-l acorde furnizorului pentru instalare. De un mare succes se bucura piscinele modulare, usor de montat pe orice tip de teren. Acest tip de piscine sunt construite pe o structura de otel acoperit de o izolatie multistrat. Elementul de atractie este adus de numarul foarte mare de forme dintre care se poate alege“, spune arhitectul Constantin Goagea.Un alt aspect foarte important, care nu trebuie in nici un caz neglijat, este intretinerea si curatarea piscinei. Este absolut obligatoriu ca orice tip de piscina sa dispuna de sisteme de filtrare si recirculare a apei. De asemenea, apa trebuie sa fie tratata din punct de vedere chimic cu substante specifice impotriva microbilor si bacteriilor. Costurile pentru intretinerea unei piscine variaza intre 100 si 200 de euro. Alegerea unor materiele, sisteme si servicii de calitate este vitala in momentul in care dorim sa ne construim o piscina. In caz contrar, in timp, costurile vor fi insemnate.Pentru prelungirea sezonului de utilizare al piscinei se poate opta pentru acoperirea acesteia cu structuri usoare cu pereti vitrati, precum si pentru montarea unor sisteme de incalzire a apei. Astfel, puteti face linistiti baie din aprile pana la inceputul lui noiembrie.„Confortul nu este doar o chestiune de bogatie. Este si o cultura a corpului, o chestiune de frumusete fizica, de sanatate. Se remarca un trend ascendent al produselor din aceasta categorie: piscine, minipiscine, bai cu hidromasaj, minispa-uri“, arata Constantin Goagea.Intrucat piscina nu este o groapa betonata plina cu apa, este bine sa nu neglijam rolul unui arhitect in amenajarea unei astfel de constructii. In functie de complexitatea si de marimea piscinei, trebuie sa ne gandim ca ea face parte din peisajul casei si intra intr-o compozitie generala a curtii respective. Asta inseamna ca trebuie sa fie proiectate foarte multe detalii importante, care fac ca piscina sa devina un loc cu adevarat placut“, adauga Goagea.

Sfaturi pentru amplasarea unei piscine

In momentul in care v-ati decis sa va faceti o piscina ar fi bine sa tineti cont de cateva elemente definitorii, intrucat piscina reprezinta un complex de senzatii si de imagini pe care un arhitect trebuie sa le regizeze si sa le dozeze in masura justa.
• Pentru amplasarea unei piscine trebuie sa aveti spatiul minim necesar si suficienta intimitate.
• Sa va asigurati ca montarea ei si eventualele defectiuni nu vor afecta casa sau fundatia locuintei langa care este amplasata.
• Indiferent de cat costa fiecare versiune (construita, montata, prefabricata etc.) ar fi bine sa apelati numai la ajutorul specialistilor. Solicitati garantii la montare si instalare.
• Rezervati-va un buget pentru ingrijirea si intretinerea ulterioara.
• Dincolo de datele tehnice legate de consum, intretinere si curatare, trebuie sa luati in considerare ca piscina reprezinta de fapt o problema de design a intregii curti a unei case.
• Pentru a avea un adevarat spectacol de lumina si culoare trebuie sa ne gandim si la un concept de lumini – light design – care poate fi facut de un arhitect sau un designer.
• Ganditi-va la amenajarea vegetatiei si mobilierului (banci fixe sau sezlonguri, umbrare, parasolare) din jurul piscinei.