Crizele recente prin care a trecut Europa, dar şi actualul război din Ucraina, au demonstrat cât de importantă este, în acest moment, integrarea europeană a Balcanilor de Vest, a atras atenţia comisarul european pentru extindere, transmite RTS, radiodifuzorul public din Serbia.
Dezamăgire la nivel european, privind negocierile de aderare la UE a Macedoniei de Nord
Comisarul european pentru extindere, Olivér Várhelyi, a declarat la Sofia că procesul integrării europene a Balcanilor de Vest trebuie accelerat, adăugând că este „profund dezamăgit” de faptul că problema începerii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană nu a fost rezolvată.
Declarația a fost dată în cadrul conferinței „UE întâlnește Balcanii. Lecția din Ucraina: Extinderea europeană – protejează de război”, care în capitala Bulgariei a reunit mai mulți oficiali europeni, miniștri de Externe, politicieni și personalități publice.
Războiul din Ucraina, criza economică şi pandemia ne-au demonstrat lecţii extrem de importante
Várhelyi a declarat că războiul din Ucraina a demonstrat încă o dată cât de importantă este integrarea europeană, notează RTS.
„Războiul ne arată că nu avem timp de pierdut. Nu avem interesul să mai pierdem timp.
Criza economică și pandemia de coronavirus ne-au arătat unde poate duce lipsa de integrare”, a declarat Olivér Várhelyi, adăugând că respectarea statului de drept rămâne principalul criteriu pentru aderarea la UE.
Un conflict în Balcani ar afecta întreaga Europă, afirmă comisarul european pentru extindere
„Europa trebuie să fie unită pentru a evita conflictele din Balcani. Aceasta trebuie să fie prioritatea noastră principală, deoarece întreaga Europă ar fi afectată de un posibil conflict”, a transmis Várhelyi.
Referindu-se la începerea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE, Várhelyi a declarat că „va vizita Sofia ori de câte ori va fi necesar pentru a determina Bulgaria să nu se mai opună începerii negocierilor cu Skopje”.
Anterior, ministrul bulgar de Externe, Teodora Ghenciovska, a declarat că Bulgaria și-ar putea modifica poziția, dar abia după ce Macedonia de Nord își va modifica Constituția și va garanta drepturile bulgarilor în această țară.