Mici şi vulnerabile, economiile ţărilor balcanice abia începeau să-şi revină din criza financiară din 2008 care le luase pe nepregătite. Printre principalele ameninţări identificate de raportul Băncii Mondiale se numără legăturile comerciale, investiţiile directe, sistemul bancar şi nivelul remitenţelor, adică banii trimişi de muncitorii din străinătate acasă. Astfel, Serbia Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Kosovo şi Albania depind complet de exporturile înspre Europa, în special către Italia şi Germania. La fel Croaţia, care urma să intre UE în 2013.
„Aproape toate băncile străine din aceste ţări sunt din UE, cu o majoritate a băncilor cu capital grecesc şi italian. Dacă băncile mamă vor avea probleme în continuare, asta se va traduce printr-o criză a creditelor în regiune”, spune economistul Ron Hood de la Banca Mondială. Deşi estimările de creştere pentru 2011 şi 2012 sunt încă pozitive, de 2,5 şi respectiv 2,1%, situaţia se va schimba dramatic, dacă Europa nu-şi revine din criză. Serbia, de exemplu, a fost deja „atinsă” de criză, spune Dejan Soskic, guvernatorul băncii centrale sârbeşti. Italia este piaţa principală a exporturilor sârbeşti, în special produse manufacturate, fructe şi lemn. La fel, Serbia este unul dintre importatorii mari din Italia, iar companii italiene, precum Fiat sau Benetton, sunt printre principalii investitori străini.
Nici ţările vecine Serbiei nu se simt mai bine. Exporturile Croaţiei către Italia au scăzut deja cu 11% anul acesta, iar economia croată se va restrângă în 2012. Zdeslav Santic, analist la Splitska Banka, spune că în 2012 se va înregistra o scădere semnificativă a nivelului de trai în Croaţia, se vor majora preţurile la energie şi utilităţi publice, iar şomajul va depăşi 17%. În Albania, după prăbuşirea exporturilor către Grecia, o problemă uriaşă o reprezintă reducerea banilor trimişi acasă de albanezii din străinătate, o dificultate similară având şi Kosovo, unde banii din străinătate reprezintă sursa principală de venit a populaţiei.
Balcanii, victime colaterale ale datoriilor euro-zonei
21 noiembrie 2011, 09:20
Ultima modificare în 21 noiembrie 2011, 11:20
Ţările balcanice, care au relaţii comerciale foarte apropiate cu Grecia şi Italia, ar putea fi grav afectate de criza datoriilor euro-zonei, arată unu raport al Băncii Mondiale. 58,2% din totalul exporturilor din Balcani sunt către ţări europene.
Etichete: balcani,
exporturi
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook