„Spectacolul imobiliar“, cum numesc organizatorii cel de-al treilea târg de locuinţe din acest an, a atras în Piaţa Constituţiei, încă de la primele ore ale dimineţii, bucureşteni de vârsta a doua şi a treia, aflaţi în drum spre serviciu sau pur şi simplu ieşiţi la o plimbare. Cele două corturi albe care amintesc de spectacolele de circ sunt asezonate cu fum de mici şi pui la rotisor venit de la o tarabă amplasată la intrarea în piaţă, unde coada începe să se formeze.

În timp ce reprezentanţii dezvoltatorilor imobiliari pun la punct ultimele detalii ale standurilor unde speră să atragă cumpărătorii de locuinţe, în cortul vecin, vânzătorii de pantofi şi lenjerie intimă fac deja primele încasări.

O familie de sexagenari iese braţ la braţ şi cu paşi adunaţi dintre tarabele cu haine şi se îndreaptă spre intrarea la târgul de case. Capul familiei ţine în mână o pungă transparentă din care se zăreşte o pălărie cu cozoroc nou achiziţionată.

„Trecem şi pe la târg pentru că vrem să fim la curent cu ce se întâmplă pe piaţă. La vârsta noastră nu ne mai interesează să cumpărăm casă“, spun în cor soţii Pătru, ajunşi la vârsta de 68 de ani.

Machetele sunt frumoase, dar nu sunt reale

Mihai Ionescu, un muncitor la „o firmă care se ocupă de comerţ“, strânge pliante de la standurile dezvoltatorilor şi visează să îşi cumpere prin „Prima Casă“ un apartament de până în 57.000 de euro. Abia acum a început să prospecteze piaţa, însă după ce termină promite să treacă şi pe la cortul cu haine.

„Am venit doar pentru îmbrăcăminte pentru că nu mă interesează locuinţele şi cred că cine e interesat merge chitit la târg, nu vine şi la haine. Problema este că nu cunosc cumpărători de case mulţumiţi în totalitate. Machetele arată bine, dar rezultatul lasă mult de dorit. Dezvoltatorii îţi oferă parcare, spaţii verzi, utilităţi şi drumuri, dar în realitate drumurile nu prea sunt şi spaţiile verzi nu le vezi“, spune nemulţumit Vasile Dănilă, economist în vârstă de 53 de ani.

Cu familia şi prietenii la târg

O doamnă din provincie, alături de fiica sa care locuieşte în Bucureşti, stă de vorbă cu vânzătorii de case, care le prezintă bucuroşi liste şi tabele cu preţuri şi metri pătraţi. Georgiana Mustaţă ar vrea să scape de apartamentul său vechi de trei camere, evaluat la 75.000 euro, şi să se mute într-unul nou cu două sau trei camere de maxim 115.000 euro.

„Eu aş trece şi pe la standurile cu haine, dar trebuie să ajung la serviciu, însă cred că este o idee bună să pui la un loc târgul de locuinţe cu cel de îmbrăcăminte“, spune Georgiana. Mama însă nu este de aceeaşi părere, ea spune că „sunt două domenii diferite şi nu ar trebui alăturate“.

Până acum, vizitatorii s-au înghesuit mai mult la tarabele cu pantofi şi haine, însă organizatorii speră ca persoanele interesate de locuinţe să îşi completeze vizita cu locurile de relaxare amenajate în faţa cortului şi cu zona de îmbrăcăminte.

Zidul dorinţelor

„Vom amenaja un zid pe care persoanele fizice îşi vor putea posta anunţurile de vânzare sau de cumpărare şi care vor fi publicate ulterior pe site-ul târgului, timp de o lună. Am vrut ca această ediţie să fie mai aproape de ideea americană a acestui tip de evenimente. Ei fac adevărate spectacole imobiliare. Ne aşteptăm ca vizitatorii să vină cu prietenii, cu familia“, a declarat în conferinţa de lansare a târgului, Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.

Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn) se desfăşoară în perioada  18-21 martie, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti şi reuneşte 60 de dezvoltatori, trei agenţii imobiliare, brokeri şi companii care oferă servicii imobiliare conexe.