Balizajul va fi instalat de firma ICCO Systems Braşov, fiind evaluat la 4.649.900 lei, urmând să fie dat în exploatare la sfârşitul lunii septembrie.
”Am semnat contractul de execuţie cu firma ICCO de la Braşov. Balizajul va fi aferent ILS-ului de categoria II. Sistemul va permite aterizarea şi decolarea aeronavelor în condiţii net superioare”, a declarat directorul Aeroportului internaţional Baia Mare, Mihai Pătraşcu.
Firma din Braşov a mai executat lucrări identice în alte şase aeroporturi: Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Cluj, Satu Mare şi Tulcea.
”Până la începutul lunii octombrie, odată cu trecere la orarul de iarnă, sper să avem un balizaj şi un ILS corespunzător, încât condiţiile meteorologice dificile să nu mai pună în dificultate echipajele aeronavelor care sosesc la noi”, a precizat directorul aeroportului.
Noul balizaj va permite sistemelor avionice să intre în comunicaţie directă cu sistemul de la sol şi pilotul automat va aduce aeronava la aterizare în condiţii de siguranţă maximă. Luminile vor fi instalate, inclusiv în pistă, pilotul fiind avertizat în acest mod, cu lumini albe şi roşii, despre dimensiunea pistei de rulaj.
Aeroportul internaţional Baia Mare mai întrebuinţează încă un balizaj tip Calvert simplificat, cu becuri galbene de 150 W şi intensitate luminoasă fixă. Pe căile de rulare sunt lumini marginale albastre de mică intensitate.
Sursa: Agerpres