Este de remarcat ca pentru cumpararea celui mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est nu s-a inghesuit nici o mare companie specializata in productia de aluminiu. Si aceasta contrar rezultatelor financiare pozitive pe care le-a inregistrat Alro in ultimii ani. Momentul privatizarii coincide cu o conjunctura nefavorabila pe piata aluminiului, controlata de cinci mari companii internationale.
Industria aluminiului din Romania a fost divizata, dupa 1990, in societati comerciale care au fost privatizate separat, cea mai profitabila fiind Alro, datorita volumului foarte mare al exporturilor pe care le realiza. Din aceasta industrie, Balli detine uzina de alumina Alum Tulcea, care aprovizioneaza Alro, iar fabrica de la Oradea, Alor, se afla in proprietatea Ruskii Aluminii. Compania care beneficiaza de aluminiul produs la Alro, Alprom Slatina, ramane in proprietatea statului, urmand sa fie si ea privatizata in cursul acestui an. Profitabilitatea Alprom este mai scazuta decat in cazul Alro, aceasta societate depinzand de materia prima pe care i-o furnizeaza Alro. Datorita gradului mare de integrare a celor doua societati vecine din Slatina, proprietarul lui Alro nu va avea contracandidati pentru preluarea Alprom.
Desi se putea infiinta o societate integrata pe vertical, de la exploatarea minereului de bauxita pana la obtinerea produselor finite, divizarea in mici societati a redus veniturile care s-ar fi putut obtine din privatizare.