Estimările extrem de optimiste ale investitorilor care aleg să plaseze banii în acţiuni ale companiilor de pe pieţele emergente umflă preţurile titlurilor respective, care ajung mult mai scumpe decât cele listate la bursele occidentale.
Nu mai este un secret pentru nimeni că acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti sunt semnificativ mai scumpe comparativ cu cele de pe pieţele de capital mai dezvoltate. Nu sunt însă cele mai scumpe, dacă aruncăm o privire şi în curtea vecinilor şi, mai ales, dacă luăm în calcul şi companiile mai mici, cotate la bursele importante din Europa sau America.
O comparaţie realizată de societatea de brokeraj Intercapital Invest între mai multe pieţe de capital, pe baza indicatorului price earning ratio (PER – raportul între preţul acţiunilor şi profitul pe acţiune) plasează România printre cele mai scumpe locaţii din acest punct de vedere. PER-ul mediu al societăţilor din indicele BET este de 23,98, în vreme ce pe pieţele mai dezvoltate din Europa acesta oscilează între 10 şi 15. Mai mult, la începutul lunii august, înainte ca scăderile bursiere la nivel global să capete amploare, PER-ul mediu al acţiunilor incluse în BET ajunsese chiar la 26,10.
Motivaţia cea mai importantă pentru această situaţie este încrederea investitorilor în potenţialul de creştere al societăţilor din ţări precum România. „Explicaţia raportului mai mare între preţul de piaţă şi profit, situaţie întâlnită în ţările emergente, poate fi potenţialul de creştere mai ridicat al acestora comparativ cu alte ţări cu economii dezvoltate şi, implicit, cel al companiilor listate pe aceste pieţe“, observă Andreea Ciobanu, şefa departamentului de analiză al Intercapital Invest. „Acest lucru este demonstrat şi de indicatorii macroeconomici ai ţărilor respective“, completează ea.
De altfel, pe o altă piaţă în plină expansiune, cea chineză, valorile indicatorului PER oscilează în jur de 60-70 (cu alte cuvinte, un preţ al acţiunilor de 60 de ori mai mare decât profitul pe care îl obţin acele companii), iar preţurile continuă să crească.
De la companii mai mici, pretenţii mai mari
Nu numai pieţele emergente sunt caracterizate de o astfel de exuberanţă, ci şi unele segmente ale pieţelor de capital mai dezvoltate. Un exemplu este Nasdaq, din Statele Unite. Prezenţa pe această piaţă a unui număr foarte mare de companii din domenii considerate „ale viitorului“ face ca preţurile să ţină cont mai mult de perspectivele de creştere ale acestora în viitor, decât de rezultatele obţinute în prezent. Raportul mediu dintre preţuri şi profituri este, pe Nasdaq, mai mare de 36, depăşind considerabil chiar şi pieţele din centrul şi estul Europei.
Şi pe pieţele de capital dezvoltate din Europa există segmente mai scumpe. La majoritatea burselor europene, PER-urile medii aferente indicilor care conţin acţiuni cu capitalizare mai mică sunt mult mai mari decât în cazul indicilor de referinţă ai pieţelor respective.
În Franţa, de exemplu, acţiunile din indicele CAC 40 aveau, pe 24 august, un PER mediu de 14,41, cele din CAC Mid 100 (acţiuni cu capitalizare medie) 16,21, iar cele din CAC Small 90 (capitalizare mică) nu mai puţin de 25,51. Cu cât firmele sunt mai mici, cu atât sunt mai bine cotate, şi aşteptările sunt mai mari. La fel se întâmplă şi la Milano, unde indicele de referinţă MIB 30 are asociat un PER de 14,34, iar cel al companiilor cu capitalizare medie, MIB Mid-Cap, 17,81, sau în Polonia, unde companiile din WIG 20 au un PER mediu de 13,96, iar cele din WIG 40, de 26,38.
În afară de aşteptările privind creşterea economică, mai există şi alte motive care urcă preţurile, mai ales în România. „Penuria de IPO (oferte publice iniţiale de vânzare de acţiuni), dar şi nevoia de alternative investiţionale ale rezidenţilor au urcat cotaţiile emitenţilor listaţi într-un mod mai accelerat decât ratele de creştere ale profiturilor“, spune Andreea Ciobanu.
Totuşi, după cum observă şefa departamentului de analiză de la Intercapital, 45% din investiţiile pe piaţa românească de capital au fost făcute în 2007 de catre nerezidenţi, potrivit rapoartelor BVB, iar aceştia fac plasamente în urma unor analize destul de atente, nefiind presaţi de lipsa unor alternative investiţionale. Rezultă, aşadar, că în ceea ce priveşte acţiunile cotate la BVB încă primează aşteptările pozitive ale investitorilor.