Baloane de săpun născute pe Rasdaq

Majoritatea companiilor de la Rasdaq cu creşteri uriaşe în ultima perioadă a ajuns la preţuri care nu se justifică decât prin speranţe imense. Greu de spus dacă şi justificate. Nu sunt deloc puţini cei care se grăbesc să proclame, în această perioadă, apariţia unei noi generaţii de multimilionari din rândul acţionarilor majoritari ai companiilor de la Rasdaq, ca urmare a creşterilor imense de preţ care au avut loc în ultimul timp. Cu averi care, în unele cazuri, i-ar

Majoritatea companiilor de la Rasdaq cu creşteri uriaşe în ultima perioadă a ajuns la preţuri care nu se justifică decât prin speranţe imense. Greu de spus dacă şi justificate.

Nu sunt deloc puţini cei care se grăbesc să proclame, în această perioadă, apariţia unei noi generaţii de multimilionari din rândul acţionarilor majoritari ai companiilor de la Rasdaq, ca urmare a creşterilor imense de preţ care au avut loc în ultimul timp. Cu averi care, în unele cazuri, i-ar propulsa în rândul celor mai bogaţi 10-20 de români. Să fie însă chiar aşa? Privind mai atent companiile cele mai în vogă de pe piaţa Rasdaq, se observă că doar câteva au un preţ cu o acoperire reală în cifrele lor financiare şi în perspectivele de viitor.

Una dintre companiile cu lipici la investitori în ultima perioadă, Armax Gaz Mediaş, a ajuns să aibă o capitalizare de peste 70 de milioane de euro, la un preţ de 2,9 lei pe acţiune, deşi acţionarul majoritar, Mircea Vescan, nu a obţinut mai mult de 1,65 lei pe acţiune atunci când a vândut o parte din deţineri.  La începutul lunii mai, o situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi la Imotrust Arad, unde Morgan Stanley a cumpărat 6% din companie la preţul de 2,6 lei pe acţiune, deşi în piaţă titlurile firmei imobiliare se tranzacţionau mult mai sus, la 4,29 lei. Condmag Braşov, una dintre societăţile cu lichiditate mare în ultimele luni, a ajuns la o valoare de piaţă de aproape 100 de milioane de euro, la un PER de 88 şi un indicator preţ/valoare contabilă de 9,8, mult peste valorile aferente celor mai scumpe companii de la BVB. Cu puţin timp în urmă, în tranzacţia în care Pompei Hădărean a vândut către Dafora Mediaş 17,4% din acţiunile firmei, preţul a fost de 57% din cel de acum din piaţă. La acel preţ, compania era evaluată la doar 55,8 milioane de euro.

Deşi preţurile au ajuns deja la cote extrem de ridicate, o parte dintre analişti încă se aşteaptă la evoluţii pozitive pentru unele dintre companiile de la Rasdaq. „În majoritatea cazurilor, creşterea abruptă a preţului se datorează majorărilor de capital, care presupun intrarea de bani în companie“, afirmă Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului de analiză al SSIF KD Capital Management. „Acest lucru este extrem de benefic, investitorii având de obicei încredere în management şi în potenţialul de dezvoltare, deci perspectivele justifică creşterile de preţ“, completează el.

Companiile similare de la BVB, mai ieftine

Comparând valoarea de piaţă a companiilor de la Rasdaq cu a celor de la BVB, observăm că Dafora Mediaş, spre exemplu, este considerată mai valoroasă decât Banca Carpatica, Antibiotice Iaşi şi Impact şi este cotată la două treimi din capitalizarea SIF Moldova.

Un alt exemplu este compania Imotrust, care are venituri din exploatare de opt ori mai mici decât Impact, cifra de afaceri de 53 de ori mai mică şi un profit din exploatare de 161 de ori mai mic. Cu toate acestea, este evaluată de piaţă la 35% din capitalizarea dezvoltatorului imobiliar bucureştean. Emil Ogică, vicepreşedintele companiei de consultanţă KTD Invest, este de părere că entuziasmul investitorilor vizavi de acţiunile de la Rasdaq poate fi pus pe seama preţurilor destul de mari de la BVB. „Cea mai apropiată alternativă a fost investiţia în acţiunile listate la Bursa Electronică Rasdaq, unde în ultimul timp randamentele au fost uriaşe în multe cazuri.

Cu siguranţă însă, rezultatele financiare ale emitenţilor nu au înregistrat rate de creştere similare, fapt ce conduce la preţuri uneori nejustificate. Recomandarea mea este de a tranzacţiona doar acele acţiuni la care s-a efectuat o analiză proprie şi mai puţin pe păreri subiective expuse pe diverse căi“.
Dacă în privinţa preţurilor de piaţă ale companiilor de la Rasdaq părerile sunt împărţite, despre averile patronilor se poate spune cu greu că sunt la nivelul pe care îl indică preţurile de tranzacţionare. Acest lucru se vede cel mai bine din preţurile mult mai mici pe care le obţin acţionarii majoritari atunci când îşi vând din participaţii. Cei mai mulţi nu au obţinut decât preţuri puţin peste jumătatea celor din piaţă, în condiţiile în care cumpărătorii sunt, de fiecare dată, investitori mult mai exigenţi, şi care fac o analiză atentă a companiei înainte de a plăti milioane de euro pe acele acţiuni. 

Creştere bazată pe entuziasm şi pe aşteptări uriaşe

Unul dintre cazurile cele mai vizibile de CREŞTERE ABRUPTĂ a preţului este Dafora Mediaş. Înainte de majorarea de capital care a avut loc în primăvara acestui an, compania ajunsese deja la o valoare de piaţă de 110 milioane de euro, aferentă unui PER de 35,9.

După MAJORAREA DE CAPITAL, preţul acţiunilor a crescut de 2,5 ori până în prezent. Practic, pentru o acţiune deţinută iniţial, şi care valora 4 lei, investitorii au ajuns în final să deţină 11 acţiuni a câte 0,9 lei fiecare, deci 9,9 lei, deşi suma intrată în firmă din majorarea de capital era de doar un leu la fiecare acţiune veche deţinută. Aşadar, diferenţa de la 5 lei la 9,9 lei a reprezentat o creştere fără susţinere reală.

Poate fi vorba, cel mult, de o ÎNCREDERE FOARTE MARE pe care o au investitorii în faptul că banii atraşi vor fi investiţi cu un randament uriaş. O comparaţie cu Rompetrol Well Services, care are acelaşi domeniu de activitate, arată că valoarea de piaţă a acestei companii este între 15 şi 20% din cea a Dafora, în condiţiile în care cifra de afaceri este de 41% din cea a companiei din Mediaş, iar profiturile nete pe 2006 sunt aproape egale.