Statele Unite au declarat miercuri că baloane de supraveghere chineze au fost observate pe cel puțin cinci continente în ultimii ani și că Washingtonul a luat legătura cu aliații săi pentru a face schimb de informații cu privire la aceste operațiuni.
„Am făcut deja schimb de informații cu zeci de țări din întreaga lume, atât de la Washington, cât și prin intermediul ambasadelor noastre. Și facem acest lucru pentru că Statele Unite nu au fost singura țintă în ceea ce privește acest program, care a încălcat suveranitatea unor țări de pe cinci continente”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în timpul unei conferințe de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Departamentul de Stat.
„În ceea ce privește cine este responsabil pentru asta, China este. Și nu contează, la un anumit nivel, ce indivizi au fost sau nu responsabili”, a declarat Blinken când a fost întrebat dacă crede că președintele chinez Xi Jinping era la curent cu operațiunile baloanelor de spionaj.
SUA va avea mai multe de spus în zilele următoare
Cel mai înalt diplomat american a declarat că Washingtonul află mai multe „cu fiecare oră” din eforturile de recuperare a balonului și că va avea mai multe de spus în zilele următoare.
Luni, Reuters a relatat că secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a informat aproape 150 de diplomați străini din 40 de ambasade, în timp ce Ambasada SUA la Beijing a reunit diplomați străini la începutul acestei săptămâni pentru a prezenta concluziile SUA cu privire la operațiunile cu baloane de supraveghere.
Stoltenberg a declarat reporterilor că operarea balonului chinezesc deasupra Statelor Unite a confirmat un model de comportament al Republicii Populare Chineze.
China își consolidează substanțial forțele militare, „inclusiv armele nucleare, fără nicio transparență”, a declarat Stoltenberg. „Aceasta încearcă să își afirme controlul asupra Mării Chinei de Sud și amenință Taiwanul, încearcă să preia controlul asupra infrastructurii critice, inclusiv în țările NATO, își reprimă proprii cetățeni și calcă în picioare drepturile omului și își aprofundează parteneriatul strategic cu Moscova.”
Balonul chinezesc face parte dintr-un amplu program de supraveghere
Comunitatea serviciilor secrete americane a ajuns la concluzia că balonul chinezesc care a traversat recent partea continentală a Statelor Unite face parte dintr-un amplu program de supraveghere operat de armata chineză.
La Pentagon, secretarul de presă al Departamentului Apărării, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, a declarat că un total de cinci baloane de supraveghere din RPC au survolat Statele Unite. El nu a dat detalii despre traseele pe care le-au urmat aceste baloane sau dacă siturile americane erau militare. Dar el a spus că baloanele chinezești „au operat deasupra a cel puțin cinci continente în regiuni precum America Latină, America de Sud, Asia de Sud-Est, Asia de Est și Europa”.
„Se pune sub semnul întrebării de ce China, RPC, consideră că este în regulă să încalce spațiul aerian suveran al națiunilor într-un mod nepotrivit și inacceptabil”, a declarat Ryder reporterilor în cadrul unui briefing de miercuri.
Baloanele au fost urmărite, dar nu au fost identificate
Comunitatea americană de informații a dezvoltat capacitatea de a identifica baloanele, care fuseseră urmărite, dar nu fuseseră identificate ca atare, „în ultimii doi ani”, a spus el.
Deși „unele dintre aceste baloane nu fuseseră identificate anterior, analizele ulterioare, analizele ulterioare ale serviciilor de informații, ne-au permis să indică faptul că acestea erau baloane chinezești”.
„Pot să vă asigur că nu a fost în scopuri civile”, a adăugat el. „Suntem 100% clari în această privință”.
China a declarat că a fost vorba despre un balon meteorologic care s-a abătut din greșeală de la curs. Statele Unite au respins categoric această afirmație, spunând că era un balon de supraveghere al RPC, care urmărea să obțină informații despre situri militare sensibile.
Un avion de vânătoare american a doborât balonul sâmbătă, în timp ce acesta se deplasa deasupra Oceanului Atlantic, în largul coastelor Carolinei de Sud. Beijingul a calificat doborârea ca fiind o reacție exagerată, scrie VOA News.