Balonul chinezesc de spionaj care a traversat SUA a colectat informații de la mai multe centre militare americane

Sursa: Dreasmtime

Balonul de spionaj chinezesc depistat pe teritoriul SUA la începutul acestui an a reușit să capteze imagini și să colecteze anumite informații în legătură cu semnalele electronice de la centre militare americane, pe care le-a transmis Beijingului.

Balonul de spionaj chinezesc care a traversat teritoriul SUA a colectat informaţii de la mai multe situri militare americane sensibile, în pofida eforturilor administrației Biden de a preveni acest lucru, au declarat doi actuali oficiali americani de rang înalt și fost oficial de rang înalt al administraţiei, sub protecția anonimatului.

Balonul ar fi colectat mai multe informații sensibile de la mai multe situri militare americane

Potrivit altei surse familiarizate cu acest subiect, balonul era capabil să transmită informaţii înapoi la Beijing în timp real, iar guvernul american încă nu ştie cu siguranţă dacă guvernul chinez putea şterge datele balonului pe măsură ce le primea. Așadar, există suspiciunea că există informaţii pe care balonul ar fi reuşit să le adune şi despre care SUA încă nu ştiu la ce se referă, relatează CNN.

China ar fi controlat balonul astfel încât să poată face mai multe treceri succesive deasupra unor centre, zburând adesea în traiectorii sub formă de opt, însă cei trei oficiali citați de NBC susțin că Beijingul ar fi putut colecta mult mai multe informaţii sensibile, dacă nu ar fi existat eforturile administraţiei de a se deplasa în jurul ţintelor potenţiale şi de a ecrana capacitatea balonului de a le capta semnalele electronice fie prin oprirea transmisiunilor, fie prin emiterea de semnale de bruiaj.

Beijingul a declarat că balonul era doar un dirijabil civil fără pilot care s-a abătut accidental de la curs, iar reacția Washingtonului este una exagerată. Oficialii nu au spus cărei companii, departament sau organizaţii îi aparţinea balonul, în ciuda mai multor solicitări de comentarii din partea NBC News.

Balonul avea un mecanism de autodistrugere pe care China l-ar fi putut activa de la distanță. Oficialii spun însă că nu este clar dacă acest lucru nu s-a întâmplat pentru că mecanismul s-a defectat sau pentru că Beijingul a decis să nu-l declanşeze.

Guvernul de la Beijing le-a transmis un avertisment dur Guvernului de la Taipei și Casei Albe, după ce președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut miercuri, 29 martie 2023, o escală în New York, în drumul ei spre Guatemala şi Belize.

Relațiile dintre China și SUA, din ce în ce mai tensionate

„Parteneriatul dintre Taiwan şi Statele Unite se bazează pe valori şi interese comune. Taiwanul şi-a demonstrat hotărârea de a se apăra şi capacitatea de a contribui la salvgardarea stabilităţii regionale”, a declarat, miercuri, Tsai Ing-wen, când a ajuns la New York, relatează agenția de presă „Deutsche Presse-Agentur”.

Afirmațiile sale au fost făcute la o cină unde au fost prezenţi peste 700 de taiwanezi care trăiesc în Statele Unite ale Americii. Tsai Ing-wen le-a reamintit oamenilor de angajamentul Taiwanului de a coopera în continuare cu parteneri democratici pentru a „păşi ferm pe calea libertăţii şi a democraţiei”.

Casa Albă a etichetat oprirea ei în SUA drept „tranzit”, ci nu „vizită”, amintind că escalada ei a fost făcută în concordanţă cu relaţia neoficială durabilă dintre Washington şi Taipei.

„Aceste opriri nu sunt vizite, sunt private şi neoficiale. Republica Populară Chineză nu ar trebui să folosească acest tranzit ca pe un pretext pentru intensificarea vreunei activităţi agresive în jurul strâmtorii Taiwan. SUA şi China au diferenţe de opinie când este vorba despre Taiwan, dar au reuşit să gestioneze aceste diferenţe timp de peste 40 de ani”, a declarat directorul de comunicare al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.