Adevărul despre bananele verzi. Cercetarea, publicată în revista Cancer Prevention Research, planificată dublu-orb, a fost făcută pe o perioadă de 10 ani, completată cu date cuprinzătoare din registrul național de cancer pentru până la 20 de ani la 369 dintre participanți.

Denumit CAPP2, studiul a implicat aproape 1.000 de participanți cu sindrom Lynch din întreaga lume. Studiul a fost realizat de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds.

Sindromul Lynch afectează aproximativ una din 300 de persoane din Marea Britanie și este cauzat de o mutație genetică

Potrivit Cancer Research UK, sindromul Lynch afectează aproximativ una din 300 de persoane din Marea Britanie și este cauzat de o mutație genetică. Aceasta crește riscul de cancer de intestin, uter și ovarian, precum și alte tipuri de cancer.

Persoanele diagnosticate cu sindromul Lynch au, pe parcursul vieții, o probabilitate de 80% de a dezvolta cancer colorectal și sunt susceptibile la alte forme de cancer, la vârste mai fragede, comparativ cu o persoană obișnuită.

Adevărul despre bananele verzi. Rezultatele studiului au arătat că o doză obișnuită de amidon rezistent, cunoscut sub denumirea de fibre fermentabile, luată în medie timp de doi ani, nu a afectat cancerele intestinale, dar a redus cancerele din alte părți ale corpului cu mai mult de jumătate, scrie The Brighter Side.

Impactul a fost vizibil mai ales în cazurile cancerelor gastrointestinale superioare, cum ar fi cele ale esofagului, stomacului, căilor biliare, pancreasului și duodenului. În mod surprinzător, acest efect a persistat timp de zece ani și după ce participanții la studiu au întrerupt suplimentul.

Publicat anul trecut în revista „Cancer Prevention Research”, studiul a urmat o metodologie dublu-orb și a fost conceput pentru a monitoriza progresul timp de 10 ani. În plus, a fost completat cu date extinse dintr-un registru național de cancer, care se întinde pe o perioadă de până la 20 de ani pentru 369 dintre participanți.

Amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari

banane verzi bananele verzi
Efectele mai puţin ştiute ale bananelor verzi / SURSA FOTO: Dreamstime

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul subțire; în schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale benefice. Acționează de fapt în sistemul digestiv precum fibrele alimentare. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit.

Adevărul despre bananele verzi. Potrivit profesorului John Mathers, profesor de nutriție la Universitatea Newcastle, „amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer. Dar acest lucru necesită cercetări suplimentare”.

Amidonul rezistent fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase, cât și, indirect celulele din colon, prin creșterea nivelului de butirat.

De asemenea, reduce nivelul pH-ului, poate ajuta la prevenirea inflamației și are ca rezultat mai multe modificări care pot reduce riscul de cancer colorectal.

Reduce unele tipuri de cancer cu peste 60%

„Am observat că amidonul rezistent reduce o gamă de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului. Acest lucru este important deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și uneori nu sunt detectate din vreme”, spune Mathers.

Adevărul despre bananele verzi. Studiul a mai arătat că aspirina a redus riscul de cancer al intestinului gros cu 50%, ceea ce a determinat NICE (Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire) să recomande aspirină persoanelor cu risc genetic ridicat de cancer.

Acest efect a fost deosebit de pronunțat pentru cancerele gastrointestinale superioare, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și duodenului.

Cel mai uimitor aspect al studiului a fost că acest efect a durat până la 10 ani după ce participanții au încetat să ia suplimentul.