Dacă vă plac bananele care nu sunt bine coapte, acum aveți un motiv în plus să le mâncați. Un studiu recent arată că pot face mai mult bine decât am crede. Amidonul din bananele verzi poate reduce riscul unor cancere și cu peste 50%.

Studiul respectiv, cunoscut sub numele de CAPP2, a implicat aproape 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume și a dezvăluit că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut ca fibre fermentabile, luată în medie de doi ani, nu a afectat cancerele intestinale, dar a redus cancerele din alte părți ale corpului cu aproape 50%.

Acest efect a fost deosebit de pronunțat în cazul cancerelor gastrointestinale superioare, inclusiv cancere esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și duodenului, arată Thebrighterside.

În cadrul studiului s-a observat dispariția cancerului la fiecare pacient

Condus de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds, publicat în Cancer Prevention Research, revistă a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, cercetarea a fost completată cu date cuprinzătoare ale registrului național de cancer pentru un număr de 369 dintre participanți.

Pe durata studiului, participanții au luat o doză din acest tip de amidon, numit amidon rezistent, echivalentul celui obținut dintr-o banană care este încă verde. În cadrul studiului s-a observat dispariția cancerului la fiecare pacient. Efectul administrării suplimentului a fost evident timp de 10 ani și după ce pacienții au încetat să-l mai ia.

Ce este amidonul rezistent

„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție la Universitatea Newcastle.

Echivalentul consumului unei banane

„Doza utilizată în studiu este echivalentul consumului unei banane, în fiecare zi. Înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo”, a subliniat el.

Amidonul rezistent poate fi administrat și ca supliment și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon, a adăugat el.

Amidonul rezistent hrănește bacteriile intestinale bune

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care, spre deosebire de majoritatea carbohidraților, nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase.

Profesorul Mathers crede că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin reducerea cantității de acizi biliari din intestin despre care se știe că dăunează ADN-ului și, în cele din urmă, duce la cancer. El a avertizat însă că vor fi necesare studii suplimentare pentru a verifica acest lucru. Cercetări anterioare publicate ca parte a aceluiași studiu au arătat că aspirina a redus riscul de cancer al intestinului gros cu 50%.