Cu un an in urma, cand General Electric Capital a perfectat tranzactia cu Fondul Proprietatii de Stat (FPS) pentru preluarea pachetului de 35% din actiunile Banc Post, compania americana viza cresterea participarii sale in banca, prin noi achizitii de actiuni. A incheiat negocierile cu FPS in aprilie 1999, cand a fost semnat contractul de vanzare-cumparare a 35% din actiunile bancii romanesti. Apoi, a inceput tratativele cu Societatile de Investitii Financiare, pentru cumpararea cotei lor de par
Cu un an in urma, cand General Electric Capital a perfectat tranzactia cu Fondul Proprietatii de Stat (FPS) pentru preluarea pachetului de 35% din actiunile Banc Post, compania americana viza cresterea participarii sale in banca, prin noi achizitii de actiuni. A incheiat negocierile cu FPS in aprilie 1999, cand a fost semnat contractul de vanzare-cumparare a 35% din actiunile bancii romanesti. Apoi, a inceput tratativele cu Societatile de Investitii Financiare, pentru cumpararea cotei lor de participare la Banc Post (fiecare dintre cele cinci SIF detine 6% din actiunile bancii). Avusesera succes in negocierile cu FPS, unde, din dorinta de a privatiza repede, partea romana a avut o mare disponibilitate in a acorda facilitati: plata in rate a actiunilor, pana in martie 2002.
Americanii au sperat atunci ca vor face o buna afacere cumparand si de la SIF-uri. Romania era o piata ieftina care, in plus, se afla sub tirul retrogradarii ratingurilor de catre agentiile specializate. Numai ca pentru SIF-uri, vanzarea actiunilor Banc Post ar fi trebuit sa compenseze golurile lasate de decesul Bancorex si situatia precara a Bancii Agricole. Tranzactia intre General Electric Capital si SIF-uri nu s-a incheiat. Theodor Mihaescu, presedintele SIF Muntenia, spune astazi ca motivul a fost pretul oferit, mult prea mic fata de asteptarile lor.
Grecii pot ajunge majoritari pana in 2002
In 1998 si apoi in 1999, cand erau in curs negocierile dintre FPS si GE Capital, renumele companiei americane pe piata mondiala a facut ca negociatorii romani sa nu ia in considerare lipsa de experienta a acesteia in domeniul bancar. Asa se face ca FPS a cedat, in favoarea americanilor, dreptul de decizie si, mai mult, de uzufruct conferit de pachetul de 17% din actiuni care mai ramasese in portofoliul statului. Cu 52% din actiuni, practic, americanii au avut intotdeauna ultimul cuvant in adunarile generale ale actionarilor.
De asemenea, au incheiat cu presedintele BancPost, Elena Petculescu, un contract de mandat care a ramas confidential pentru restul actionarilor.
Cand a intrat GE Capital in Banc Post, banca avea profit. Anul 1999 s-a incheiat cu pierderi de aproape 40 miliarde lei, iar pentru anul 2000 a fost prognozata o noua pierdere, de aproape 90 miliarde lei. In plus, GE Capital avea doua rate restante la plata actiunilor catre FPS (dupa ce achitase patru rate, reprezentand 9% din pachetul achizitionat). stirea potrivit careia GE Capital renunta la actiunile ramase neachitate a dat sperante SIF-urilor. 26,25% din actiunile companiei americane la Banc Post au fost cesionate, saptamana trecuta, bancii elene EFG Eurobank care a preluat 19,25% din actiuni si Banco Portugues de Investimento, care are in prezent 17% din actiunile bancii (17% detine FPS, 8,75% General Electric, 8% salariatii si pensionarii). Prevederile contractuale de pret negociate de FPS cu GE Capital raman valabile. Ca si programul de investitii, nerealizat de americani si insusit de acum de greci (aproape 30 milioane dolari). Insa FPS isi rezerva, de aceasta data, dreptul de a-si exprima optiunea de vot in adunarea generala a actionarilor (AGA).
In aceste conditii, votul SIF-urilor, cu 30% din actiuni, va avea cea mai mare forta in AGA. Rolul FPS nu va fi insa de ignorat. Pana la vanzarea actiunilor pe care le detine (asupra lor EFG Eurobank are drept de optiune pana in martie 2002), FPS va putea juca la doua capete (EFG Eurobank sau SIF-urile) cu cele 17% din actiuni.
Tranzactia incheiata saptamana trecuta poate aduce beneficii bancii, data fiind experienta in domeniu a actionarului grec.