Fabrica de ulei Muntenia este acum complet privatizata. Alaturi de SIF Muntenia care, prin compensare cu Fondul Proprietatii de Stat, a capatat 11,57% din actiuni, proprietari sunt societatea Prefabricate Vest, cu o participare majoritara, salariatii, conducerea fabricii si mici actionari rezultati in urma programului de privatizare in masa.
La inceputul lunii mai insa, Prefabricate Vest, cel mai mare actionar, incepe vanzarea unui pachet reprezentand 20% din totalul actiunilor emise de Muntenia. Printr-un sir de tranzactii speciale care s-au intins pe parcursul a zece zile, actiunile respective au fost vandute Bancii Agricole la preturi cuprinse intre 10.000 lei si 12.500 lei. Astfel, in data de 13 mai, Banca Agricola anunta detinerea unui pachet de 8,3% din actiuni; o zi mai tarziu, pachetul ajunsese la 12,3%, iar in 19 mai pachetul detinut cuprindea 16,3% din titlurile emise. Ultima raportare, cea din 20 mai, consemna faptul ca Banca Agricola cumparase deja 20%. In afara acestui interval de zece zile, pe parcursul caruia s-au facut aceste operatiuni, preturile maxime ale tranzactiilor desfasurate in piata nu au depasit niciodata 2.500 lei pentru o actiune.
Rezultatele financiare ale fabricii bucurestene de ulei sunt bune, dar nu justificau in nici un caz un astfel de pret de vanzare. Pentru o cifra de afaceri de 206 miliarde lei, realizata in anul 1998, profitul net obtinut a fost de 716 miliarde lei. Raportand la cele peste sase milioane de actiuni emise, rezulta un profit pe actiune de 105 lei.
La un pret de 12.500 lei, pret maxim atins in piata in urma tranzactiei speciale din data de 6 mai, pentru actiunile fabricii Muntenia se inregistra un PER de 118,9.
Indicatorul numit „price earnings per share” (PER) arata, practic, cati lei plateste cumparatorul actiunilor pentru fiecare leu profit obtinut de societate. In cazul de fata, pretul de 12.500 lei inseamna ca pentru fiecare leu obtinut s-au platit aproape 120 lei.
Fostul actionar majoritar al fabricii Muntenia, Prefabricate Vest, firma profilata pe fabricarea elementelor din beton pentru constructii, detine acum numai 30% din actiuni. Prefabricate Vest este si ea cotata pe piata extrabursiera, insa tranzactiile sunt doar sporadice.
In urma cu exact un an, Prefabricate Vest a fost privatizata, 23% din actiunile detinute de Fondul Proprietatii de stat trecand in proprietatea societatii Vestco Trading din Bucuresti. Un alt pachet de 10,6% a trecut, tot de la FPS, in proprietatea SIF Muntenia, in urma actiunilor de compensare. Astfel, cota statului a fost redusa de la 66,9% la 33,02%. Restul titlurilor era detinut de actionari rezultati in urma programului de privatizare in masa. In primavara anului trecut, Vestco Trading a mai cumparat de la acestia 11% din titlurile emise de societatea bucuresteana. In total, Vestco detinea 34% din capitalul social al Prefabricate Vest.
Conform ultimelor raportari, Vestco Trading controleaza in acest moment peste 86% din capitalul societatii Prefabricate Vest, ceea ce explica si lipsa de lichiditate a titlurilor pe piata RASDAQ.
Tranzactiile cu actiuni Muntenia, de la mijlocul lunii mai, nu au reusit sa „miste” pretul de piata al actiunilor. La vanzare, ofertele nu depasesc acum 2.500 lei pentru o actiune, in timp ce, la cumparare, nu mai exista cereri.
Banca Agricola a dat-o pe ulei
27 mai 1999, 12:00
Ultima modificare în 27 mai 1999, 15:00
Fabrica de ulei Muntenia este acum complet privatizata. Alaturi de SIF Muntenia care, prin compensare cu Fondul Proprietatii de Stat, a capatat 11,57% din actiuni, proprietari sunt societatea Prefabricate Vest, cu o participare majoritara, salariatii, conducerea fabricii si mici actionari rezultati in urma programului de privatizare in masa. La inceputul lunii mai insa, Prefabricate Vest, cel mai mare actionar, incepe vanzarea unui pachet reprezentand 20% din totalul actiunilor emise de Muntenia
Etichete: arhiva,
muntenia,
prefabricate
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook