O nota de control a Departamentului de Control al Guvernului (DCG) surprinde aspecte din activitatea Bancii Agricole, de la emiterea primelor titluri de stat (in 1997) de catre Ministerul Finantelor in contul pierderilor inregistrate de banca. Documentul a facut valuri in lumea marilor afaceri. Un nume vizat a fost Sorin Vantu, patronul Gelsor, sau Liviu Tudor, actionar la Digicom Systems, un bacauan „ce se are bine cu toata lumea”, dupa cum singur spune, si care pana acum a reusit sa stea in umbra afacerilor sale: a fost actionar la Banca Unirea; acum conduce o firma care asigura transmisiile prin satelit pentru Banca Nationala, Banca Comerciala Romana, Bankcoop (a lucrat si cu Bancorex, pana la radierea acesteia).
Oamenii de afaceri cred ca a existat o miza politica
Nota de control face trimitere si catre Dinu Patriciu, interesat de afacerile cu petrol, sau catre Viorel Popa, despre care se spune ca are legaturi cu grupuri influente in Romania. Asa cum a fost transmis presei, documentul pare sa fie un autentic act de santaj. De altfel, asa a si fost perceput in lumea afacerilor. Nota de control detaliaza modul in care au fost efectuate cateva plasamente, aprobate de fosta conducere a Bancii Agricole, sub privirile Comitetului de restructurare (care avea reprezentanti ai BNR, inclusiv directorul BNR de la supraveghere bancara, ai FPS si MF), plasamente care au totalizat 600 miliarde lei. Este usor de presupus ca „aruncarea” pe piata a documentului a avut un substrat, poate, politic (si exista interpretari de acest gen, cu trimiteri, pe de o parte, catre premier, care isi vede scaunul amenintat de remanierea care se anunta dupa reuniunea de la Helsinki, si, pe de alta parte, catre Cotroceni, unde, chipurile, ar fi existat intentia de a-i intoarce pe oamenii de afaceri influenti impotriva lui Radu Vasile).
Fondul Deschis de Investitii Alpha (FDI Alpha) si-a marit activul o data cu plasamentul Bancii Agricole in titluri de participare la Fond (in valoare de 100 miliarde lei). DCG acuza fosta conducere a bancii de modul in care a efectuat plasamentele, dar si pe administratorii fondului, de nerespectarea angajamentelor fata de banca, potrivit regulamentului de functionare a fondurilor deschise de investitii (este invocata slabirea lichiditatilor sub pragul de 30%, participarea Bancii Agricole cu mai mult de 5% din titlurile de participare sau majorarea termenului de retragere, de la trei luni, la doi ani). in replica, Dinu Patriciu, actionar la societatea de administrare a FDI Alpha, vine cu documente prin care atesta legalitatea actelor dispuse. Pentru fiecare dintre cele trei cazuri exista derogari de la reglementarile CNVM.
Plasamentul Bancii Agricole in FDI Alpha are acoperire legala, iar banca are un randament de peste 80%, in lei. in plus, au fost efectuate si primele rascumparari, de 15 miliarde lei, in perioada septembrie – octombrie a.c., si inca 15 miliarde lei vor fi retrasi de banca pana la sfarsitul anului”, spun administratorii fondului. Documentele exista, intr-adevar, ele fiind obtinute prin bunavointa presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Stefan Boboc, si de care restul comisarilor CNVM nu au cunostinta.
Liviu Tudor este legat de investitia Bancii Agricole la SC Muntenia SA. Prin firma la care este actionar – Prefabricate Vest SA – Tudor detine, acum, 91,28% din actiunile Muntenia, diminuand, in urma unui aport in natura la capitalul social, participarea Bancii Agricole la capitalul social al Muntenia SA, de la 20%, la 2,54%. O „inginerie”, dupa cum se arata in nota de control, la care ar recurge orice om de afaceri, mai ales cand de cealalta parte a baricadei se afla statul. Liviu Tudor spune ca participarea sa la majorarea capitalului social (prin aport in natura) era o obligatie care ii revenea prin contractul de vanzare-cumparare incheiat cu FPS si de care, fireste, ca avea cunostinta in momentul in care, tot el, i-a oferit Bancii Agricole spre vanzare, cu numai trei luni in urma, pachetul de actiuni (20%) pe care Prefabricate Vest il detinea la Muntenia SA. Banca Agricola a cumparat la valoarea de piata – 10.500 lei/actiune -, iar la aportul in natura al Prefabricate SA, actiunea a fost luata in calcul la valoarea nominala – 1.000 lei.
Danubius Leasing este o alta afacere a Bancii Agricole, care a investit, in societate 32,6 miliarde lei. O afacere pusa la punct timp de aproape un an de catre Gabriel Tisler, fost director la Directia Piata de Capital din Banca Agricola si, ulterior, membru in Consiliul de Administratie al Danubius Leasing. Despre Tisler se spune ca este ruda cu fostul presedinte al BA, Liviu Istrate, impotriva caruia, practic, sunt orientate toate acuzatiile din Raportul DCG. Si se mai spune ca majoritatea veniturilor societatii de leasing provin, practic, din afaceri pe care le-a facut tot cu banca.
Banca Nationala
se spala pe maini
Sunt voci care sustin ca nota de control a DCG ar fi avut un dublu scop: cel politic, coroborat cu dorinta actualului presedinte, Liviu Marica, de a iesi „basma curata” din afacerile derulate de Banca Agricola. in sprijinul sau, Marica foloseste si justitia, unde a depus deja plangeri penale impotriva fostului presedinte Istrate. Marica iese „bine” din acest dosar si, in plus, si-a adjudecat si un loc bun in banca. Saptamana aceasta a fost certificata functia pe care o va ocupa in Comitetul de Administrare care urmeaza sa preia atributiile Consiliului de Administratie al bancii. O data cu anuntarea componentei comitetului, Eugen Radulescu, directorul BNR si viitorul presedinte al comitetului de administrare, a refuzat sa faca vreo referire la situatia bancii, spunand: „Mai sunt multe dosare de studiat in Banca Agricola”. De parca, pana acum, Banca Nationala ar fi fost tinuta deoparte de BA. BNR a avut si pana acum reprezentanti in comitetul de restructurare infiintat in 1997, printre care chiar pe seful directiei de supraveghere bancara.
Banca Agricola a luat-o pe aratura
18 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 18 noiembrie 1999, 14:00
O nota de control a Departamentului de Control al Guvernului (DCG) surprinde aspecte din activitatea Bancii Agricole, de la emiterea primelor titluri de stat (in 1997) de catre Ministerul Finantelor in contul pierderilor inregistrate de banca. Documentul a facut valuri in lumea marilor afaceri. Un nume vizat a fost Sorin Vantu, patronul Gelsor, sau Liviu Tudor, actionar la Digicom Systems, un bacauan "ce se are bine cu toata lumea", dupa cum singur spune, si care pana acum a reusit sa stea in um
Etichete: agricole,
arhiva,
banca,
Banca Agricola,
Bancii Agricole
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook