Plasamentul privat in urma caruia ASIROM si-a majorat capitalul cu aproape 20 miliarde lei ridica in continuare semne de intrebare in ceea ce priveste legalitatea operatiunii. Patru noi actionari, fiecare detinand 15% din societate, au aparut ca urmare a plasamentului: Rafinaria Astra Romana, Interagro, ambele proprietate a aceleiasi persoane, SIF Oltenia si Banca Agricola.
La inceput, adunarea generala a actionarilor de la ASIROM a aprobat marirea de capital prin metoda plasamentului privat intermediat (emisiunea de noi actiuni se adreseaza unui numar de cel mult o suta investitori). Intre timp insa, conducerea companiei a modificat esential conditiile de pret si dimensiune a plasamentului, fara a mai comunica insa modificarile tuturor actionarilor. Faptul ca emisiunea de actiuni s-a facut in alte conditii decat cele stabilite la adunarea actionarilor a scos plasamentul de la Asirom in afara legii. Intermediarul s-a retras din afacere, iar plasamentul a incalcat inca o data normele legale, transformandu-se dintr-o operatiune intermediata in una neintermediata, fara aprobarea prealabila a CNVM. Dintre cei patru investitori care au participat in final la majorarea de capital, doar doi erau calificati ca investitori sofisticati (SIF Oltenia si Banca Agricola). Ca atare, ceilalti doi actionari rezultati in urma plasamentului nu aveau ce cauta intr-o astfel de afacere. Banca Agricola s-a hotarat, intre timp, sa renunte la o parte din titlurile adjudecate. Astfel ca, in urma cu doua saptamani, a vandut 1,4 milioane actiuni. Informatiile primite de la brokeri arata ca tranzactia a constat intr-o operatiune cross, vanzatorul si cumparatorul folosind aceeasi societate de valori mobiliare, respectiv Actiuni Nationale. SVM-ul apartine Bancii Agricole. In urma vanzarii, Banca Agricola mai detine 10, 85% din capitalul ASIROM, iar cumparatorul controleaza acum ceva mai mult de 4%. Tranzactia a fost facuta in asa fel incat cumparatorul sa detina mai putin de 5% din capital, pentru a nu fi obligat sa-si declare identitatea in cazul in care ar fi depasit procentul semnificativ. Conform informatiilor din piata, insa, o societate financiara romana este noul proprietar al actiunilor.
Oricum ar fi, Banca Agricola a facut o afacere. Pretul obtinut pe actiuni in urma tranzactiei speciale de vanzare a fost de 18.600 lei. Ceea ce inseamna aproape dublu fata de pretul de achizitie din cadrul plasamentului privat.
Aceasta tranzactie nu a fost insa singura care a rupt monotonia pietei extrabursiere. Pe 19 februarie a inceput desfasurarea primei oferte publice primare pe piata RASDAQ. Este vorba de societatea Euro Pencils Sibiu, care s-a decis sa-si majoreze capitalul social cu doua miliarde lei prin intermediul ofertei publice de vanzare de actiuni. Oferta este valabila pana la sfarsitul lunii martie si este intermediata de societatea de valori mobiliare bucuresteana Industrial Invest.
Euro Pencils si-a propus sa obtina 9.680 lei pentru fiecare actiune vanduta. Desi aceasta operatiune constituie, asa cum am spus, prima emisiune primara realizata prin intermediul pietei extrabursiere, mai multe alte companii private si-au manifestat intentia de a folosi acelasi mecanism pentru maririle de capital. Principalul castig pentru piata de capital este acela ca atinge scopul pentru care a fost creata si pentru care exista oriunde in lume: acela de a furniza companiilor o solutie de finantare cu costuri mici.