Intre amenintarile depunatorilor ale caror cereri de retragere raman neonorate si initiative in sprijinul redresarii bancii departe de a fi transpuse in practica, presedintelui Bancii Albina, Ion Rusinaru, nu-i ramane decat sa recunoasca: „De vina pentru situatia in care se afla banca a fost superficialitatea noastra in acordarea de credite.
Creditarea unui numar de 12 – 13 firme a cauzat intrarea Bancii Albina in incapacitate de plata, recunoaste Rusinaru, asumandu-si, in acelasi timp, si lipsa de prudentialitate in alocarea banilor. Steluta Racoltea, presedintele societatii de asigurare Ardaf care detine aproape 13% din actiunile Bancii Albina, invoca si faptul ca cele mai multe (aproape 90%) dintre creditele neperformante (care reprezinta 32% din totalul creditelor acordate, potrivit unei declaratii recente a presedintelui bancii) au fost acordate firmelor unei singure persoane – Gianni Giovarnardi – si ale prietenilor acesteia. Acum, banca, aflata sub supravegherea BNR, efectueaza plati in limita disponibilului (tinut cu sfintenie secret) din conturile sale curente la autoritatea monetara.
Declansarea procedurilor de faliment, obtinerea unui credit sau asocierea cu un finantator sunt solutii care ar conduce la depasirea acestui moment de criza. Intrarea in faliment, care ar pune in miscare motoarele Fondului de Garantare a Creditelor Bancare, prin rambursarea depunerilor persoanelor fizice in limita a 35,4 milioane de lei pentru fiecare deponent, poate fi ceruta fie de un creditor fata de care banca nu si-a onorat obligatiile de plata in termen de 30 de zile (surse din BNR sustin ca exista deja un creditor, o banca, ce intentioneaza sa introduca la tribunal o cerere impotriva bancii) fie chiar de banca. Ion Rusanu a fost insa ferm in aceasta privinta: „Nu vreau sa ma declar eu in faliment. Nici Ardaf nu are intentia de a trimite Banca Albina pe mana tribunalului, felicitandu-se, in schimb, pentru o decizie luata in urma cu doua luni, aceea de a-si transfera banii din conturile Bancii Albina (aproape 10 miliarde lei) in conturile altor banci. Acum ar vrea sa vanda actiunile chiar la jumatate de pret, dar n-are cumparatori (joi, 6 mai, la Bursa, tranzactiile cu actiuni ale Bancii Albina au fost suspendate, ca urmare a depasirii maximului de variatie a pretului, -25%).
In timp ce Rusinaru continua sa-si pastreze sperantele in obtinerea unei finantari din partea unei societati de investitii anglo-americane, colac de salvare asteptat si de Credit Bank, Banca Populara Romana (BPR) incearca sa convinga, in van, depunatorii sa participe la o majorare de capital, acceptand actiuni contra sumelor imobilizate in banca. Initiativa BPR este privita „cu ochi reci de BNR, iar o parte dintre actionari o percepe ca pe o afacere a Bancii Populare Romane, care ar avea de incasat un comision de 8% din valoarea totala a subscrierii.
Banca Albina bazaie
13 mai 1999, 12:00
Ultima modificare în 13 mai 1999, 15:00
Intre amenintarile depunatorilor ale caror cereri de retragere raman neonorate si initiative in sprijinul redresarii bancii departe de a fi transpuse in practica, presedintelui Bancii Albina, Ion Rusinaru, nu-i ramane decat sa recunoasca: "De vina pentru situatia in care se afla banca a fost superficialitatea noastra in acordarea de credite. Creditarea unui numar de 12 - 13 firme a cauzat intrarea Bancii Albina in incapacitate de plata, recunoaste Rusinaru, asumandu-si, in acelasi timp, si lip
Etichete: albina,
arhiva,
banca,
Bancii Albina
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook