La inceputul lunii aprilie, Banca Albina, aflata intr-o situatie financiara deloc de invidiat, anunta printr-un comunicat oficial interesul unei societati de investitii straine de a participa la procesul de restructurare si refinantare a bancii, prin acordarea unui credit important in valuta. Mai mult decat atat, prezumtivul investitor isi manifesta, conform aceluiasi comunicat, intentia de a deveni actionar al bancii prin participarea la majorarea capitalului social al acesteia cu o suma ce urmeaza a se stabili in urma negocierilor directe de la sfarsitul aceleiasi luni.
Comunicatul omitea insa doua lucruri esentiale. Primul dintre ele se refera la neprecizarea numelui societatii interesate de Banca Albina SA, singura informatie despre enigmaticul investitor fiind originea acestuia – o corporatie financiara anglo-americana. Ulterior, in materialele oferite presei de catre banca pe aceasta tema, se vorbeste despre o societate anglo-saxona, ambiguitatea ducandu-ne cu gandul la arhicunoscutul tertip al aparitiei iminente a investitorului providential (inexistent insa), utilizat in trecut de catre Dacia Felix sau Credit Bank, pentru a linisti depunatorii.
Al doilea lucru omis de comunicat se refera la valoarea creditului contractat de banca, precum si la conditiile finantarii. Contactata de revista Capital, pentru a lamuri situatia si a completa deficitul de informatii, conducerea Bancii Albina declara ca a fost nevoita sa pastreze secretul asupra numelui societatii de investitii engleze, la cererea expresa a acesteia. „Numele se cunoaste la nivelul BNR si speram ca, dupa finalizarea negocierilor, sa-l putem face public, daca si societatea in cauza isi va da acordul in acest sens, spune Doina Maria Stefan, vicepresedinte al bancii.
In ceea ce priveste valoarea creditului contractat, informatiile obtinute din aceeasi sursa sunt mult mai concrete, Doina Maria Stefan declarand ca este vorba despre un credit de 3,5 milioane USD, bani asteptati sa intre in contul bancii pana la sfarsitul lunii aprilie.
Pentru a intelege ce inseamna acest imprumut pentru Banca Albina, sunt necesare cateva precizari asupra situatiei financiare actuale a acestei institutii. Incepand cu data de 6.04.1999, banca a intrat, din ordinul BNR, in regim special de decontare a operatiunilor interbancare, ceea ce inseamna ca fiecare plata efectuata se face doar cu acordul Bancii Nationale si numai in limita disponibilului din contul curent. Masura a fost luata din doua motive. Primul se refera la fluxul redus de incasari inregistrat de banca in ultimul timp. Al doilea are in vedere creditele neperformante acordate, credite al caror nivel – 80 miliarde lei la sfarsitul anului trecut – a devenit ingrijorator, reprezentand 32% din totalul acordat. Anuntarea monitorizarii Bancii Albina de catre BNR a creat cozi la ghiseele bancii si ingrijorare in randul actionarilor.
Steluta Racolta, presedintele ARDAF, singurul actionar semnificativ al Bancii Albina (12% din actiuni), declara: „Intrarea bancii in regim special de decontare ne-a surprins si pe noi, nefiind la curent pana la acest eveniment cu problemele acesteia. Speram ca ele sa fie rezolvate o data cu obtinerea creditului extern si participarea societatii de investitii straine la majorarea capitalului social. In ceea ce priveste acest ultim aspect, majorarea capitalului social, presedintele ARDAF ne-a declarat sa suma vehiculata ca aport de capital de catre misteriosul investitor se invarteste in jurul a 100 miliarde lei, ceea ce ar insemna preluarea controlului asupra bancii, tinand cont de faptul ca, la sfarsitul anului 1998, capitalul social al Bancii Albina era de 50 miliarde lei.
Dupa perioada de deruta si retrageri masive ce a urmat comunicatului facut de BNR, anuntul referitor la tratativele cu societatea de investitii straina facut de conducerea bancii a avut, se pare, efectul scontat, de linistire a spiritelor. Faptul ca Banca Nationala, cunoscand numele societatii de investitii straine, si-a dat acordul pentru demararea negocierilor cu aceasta pare o garantie asupra seriozitatii tranzactiei si a bunei reputatii pe care partea straina o are in lumea finantelor internationale. Pe de alta parte, recapatarea increderii investitorilor se poate vedea si in ceea ce priveste evolutia pretului actiunilor Bancii Albina la Bursa de Valori, acolo unde, dupa o perioada de cadere, se pare ca in ultimul timp a rasarit soarele, actiunile crescand de la o zi la alta.
Banca Albina este curtata de un misterios investitor strain
29 aprilie 1999, 12:00
Ultima modificare în 29 aprilie 1999, 15:00
La inceputul lunii aprilie, Banca Albina, aflata intr-o situatie financiara deloc de invidiat, anunta printr-un comunicat oficial interesul unei societati de investitii straine de a participa la procesul de restructurare si refinantare a bancii, prin acordarea unui credit important in valuta. Mai mult decat atat, prezumtivul investitor isi manifesta, conform aceluiasi comunicat, intentia de a deveni actionar al bancii prin participarea la majorarea capitalului social al acesteia cu o suma ce urm
Etichete: albina,
arhiva,
banca,
Bancii Albina
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook