Banca First Citizens are active de aproximativ 109 miliarde de dolari și depozite totale de 89,4 miliarde de dolari.
Federal Deposit Insurance Corporation a încercat să vândă SVB Private alături de Silicon Valley Bank în ultimele două weekend-uri, dar nu a reușit să ajungă la un acord pentru a le vinde pe amândouă împreună. Din acel moment, a cerut oferte separate pentru SVB Private și Silicon Valley Bank până la 24 martie.
Un alt ofertant pentru Silicon Valley Bank, a fost, de asemenea, Valley National Bancorp potrivit unor informații publicate de Bloomberg sâmbătă.
Cea mai mare bancă falimentată de la criza financiară din 2008-2009
Silicon Valley Bank a fost a 16-a bancă din SUA înainte de a da faliment pe 10 martie, în urma unei crize bancare, ceea ce a făcut-o cea mai mare bancă americană care a dat faliment de la criza financiară din 2008-2009. Sediul central al băncii din Santa Clara, California, a făcut din aceasta un creditor popular pentru start-up-urile din domeniul tehnologiei.
SVB deținea o bază neobișnuit de mare de depozite neasigurate, care se ridicau la peste 93% din totalul depozitelor sale, și era, de asemenea, supraexpusă la riscul ratei dobânzii prin deținerile sale de titluri de trezorerie pe termen lung.
Tot mai mulți clienți au decis să își retragă fondurile
Lucrurile acestea au contribuit la dificultățile financiare ale SVB, deoarece ratele dobânzilor au crescut pe fondul eforturilor Rezervei Federale de a reduce inflația, ceea ce a dus la prăbușirea valorii portofoliului său de obligațiuni, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor scad prețul obligațiunilor, potrivit Reuters.
În momentul în care SVB a fost forțată să vândă o parte din obligațiunile pe care le deținea cu o pierdere substanțială pentru a menține o lichiditate suficientă pentru clienții săi, tot mai mulți clienți au decis să își retragă fondurile, pe măsură ce îngrijorarea cu privire la viabilitatea băncii a crescut, agravând problemele băncii și ducând la falimentul acesteia, în contextul crizei bancare.
Falimentul Silicon Valley Bank a adus îngrijorări
„Este clar că riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional cu prilejul China Development Forum, eveniment organizat la Beijing de guvernul chinez.
Kristalina Georgieva este de părere că trebuie să rămânem vigilenți pentru a reduce tensiunile de pe piață.
„Decidenţii politici au luat măsuri decisive ca răspuns la riscurile care planează asupra stabilităţii financiare. Aceste măsuri au reuşit, într-o anumită măsură, să atenueze tensiunile de pe piaţă însă incertitudinea este ridicată şi de aceea este nevoie să rămânem vigilenţi”, a adăugat directorul general al FMI.
Georgieva a transmis prin discursul său faptul că 2023 va fi un an dificil, având în vedere că ritmul de creștere al economiei mondiale va coborî sub 3% pe fondul efectelor pandemiei, al războiului din Ucraina și al înăspririi politicii monetare.
Chiar şi în condiţiile unor prognoze mai bune pentru 2024, creşterea economiei mondiale va fi una inferioară mediei istorice de 3,8% iar perspectiva generală este una slabă, a precizat aceasta.