Banca Angliei a decis să majoreze dobânzile. Inflația va ajunge la 13%
Banca Angliei a majorat dobânzile cu 0,5 puncte procentuale ca răspuns la o creștere bruscă a inflației care, potrivit acesteia, va atinge 13% în octombrie, în ciuda previziunilor privind o recesiune prelungită.
În cea mai proastă perspectivă pentru economie de la prăbușirea sistemului bancar din 2008, banca centrală a declarat că Marea Britanie va intra în recesiune în ultimul trimestru al acestui an, dar a majorat ratele dobânzilor la 1,75% în încercarea de a combate inflația în creștere. Aceasta a fost cea mai mare creștere a costurilor de împrumut din ultimii 27 de ani.
Banca Angliei a majorat dobânzile cu o jumătate de punct, la 1,75%, a șasea creștere consecutivă
Oficialii băncii au declarat că majorarea plafonului prețurilor la energie până la 3.500 de lire sterline, preconizată pentru luna octombrie, ar fi principalul motiv pentru creșterea inflației la 13% – cea mai mare din 1980 încoace – deși perturbarea continuă a lanțului de aprovizionare care afectează comerțul mondial a fost un alt factor important în creșterea prețurilor.
Cea mai lungă recesiune din 2008 încoace ar urma să înceapă până la sfârșitul acestui an, a adăugat acesta, iar economia se va contracta pe tot parcursul anului 2023. Se preconizează că această recesiune prelungită va duce rata șomajului de la 3,8% la 5,5% până în 2024 și că anul viitor se va înregistra o scădere record a nivelului de trai.
Într-o lovitură dată ambițiilor viitorului prim-ministru de a crește economia, banca a declarat că produsul intern brut se va contracta cu 2,1% în cinci trimestre consecutive, ceea ce va face ca rata de creștere a Regatului Unit să fie negativă atât în 2023, cât și în 2024.
De asemenea, se așteaptă ca cancelarul Nadhim Zahawi să fie supus unor presiuni imediate pentru a atenua cele mai grave efecte ale inflației, care se situează în prezent la 9,4%, asupra gospodăriilor mai sărace, printr-un buget de urgență.
Plan de protecție pentru familiile vulnerabile
Trezoreria a declarat că va aștepta să vadă cu cât trebuie să crească plafonul prețurilor la energie în octombrie, conform autorității de reglementare Ofgem, înainte de a decide cât de mult ajutor suplimentar va oferi gospodăriilor. Dar prognoza Băncii este probabil să stimuleze apelurile pentru punerea în aplicare a unui plan de protecție a familiilor vulnerabile înainte de anunțarea următorului plafon.
Într-o analiză a economiei, Banca a declarat că Marea Britanie va ieși din recesiune înainte de următoarele alegeri din 2024. Dar că până atunci standardele de viață vor scădea cu 5%, cel mai mare declin de la începutul înregistrărilor, în anii 1960, a precizat banca.
Opt din nouă membrii au votat pentru creșterea dobânzii
Opt din cei nouă membri ai comitetului de politică monetară (MPC) al băncii au votat pentru creșterea dobânzii cu 0,5%, Silvana Tenreyro, fost economist la LSE, fiind singurul membru care a susținut o creștere mai mică, de 0,25%.
MPC a declarat că presiunile inflaționiste în Marea Britanie și în restul Europei s-au intensificat semnificativ de la ultima revizuire a Băncii, în luna mai, reflectând în mare parte „o aproape dublare a prețurilor cu ridicata ale gazelor din mai, din cauza restricțiilor impuse de Rusia în ceea ce privește furnizarea de gaze către Europa și a riscului unor noi restricții”.
Gospodăriile casnice își vor fi văzut facturile la energie triplate într-un an, după ce plafonul de preț va fi majorat din nou în octombrie. Ofgem va anunța plafonul la sfârșitul acestei luni și s-a speculat că acesta va depăși 3.000 de lire sterline înainte de a crește la 3.600 de lire sterline în ianuarie.
Cu toate acestea, Banca Angliei a declarat că se așteaptă ca prețurile cu ridicata ale gazelor să crească mai rapid, obligând Ofgem să împingă plafonul la 3.500 de lire sterline încă din octombrie.
„Cea mai recentă creștere a prețurilor la gaze a dus la o altă deteriorare semnificativă a perspectivelor de activitate în Marea Britanie și în restul Europei”, se arată în raport.
„În prezent, se estimează că Marea Britanie va intra în recesiune începând cu al patrulea trimestru al acestui an. Se preconizează că venitul real al gospodăriilor după impozitare va scădea brusc în 2022 și 2023”, a adăugat acesta, scrie The Guardian.